Volvo har en plan B, tro inget annat

2013-09-11 14:01  
Eddie Pröckl.

KRÖNIKA. Volvos beslut för fem år sedan, att sluta bygga större motorer än fyra cylindrar, framställs nu som både djärvt och framsynt. Miljöaspekterna talar för mindre motorer: downsizing är en nyckel till lägre förbrukning.

En gemensam grundmotor med varianter för bensin respektive diesel blir också enklare att tillverka och utveckla. Det blir lättare att designa snygga bilar med en motor som tar mindre plats.

Men det är också att göra en dygd av nödvändigheten. Som liten biltillverkare hade Volvo inget val. Man kunde inte bära utvecklingskostnaden för mer än en komplett motor, och då gällde det att vara påhittig. Att utgå från en motor som är tillräckligt stor för att pimpa upp till premium, men går att pressa ner rejält förbrukningsmässigt.

Två liter och fyra cylindrar, blev svaret på den ekvationen. De förhållandevis svagare instegsmotorerna (på 120 hk) kläs på med kompressorer, turbo och programvara längre upp i modellprogrammet. Tillsammans med en elmotor kan de fyra cylindrarna ge all den kraft och det vridmoment som man vill ha i V70 och XC90.

Rent tekniskt känns det som om Volvoingenjörerna lyckats i sin föresats. Ny Teknik fick provköra en ny V70, en av de tyngsta bilarna i programmet, med en VEA på 245 hästar under huven. I bilen satt fyra män i 80-kilosklassen. Känslan var definitivt som om det hade varit en större motor.

Vad är då svagheten? Volvo satsar på att världen är förnuftig, ingenjörsmässig och att människor fattar rationella beslut. Men det finns en typ av bilköpare för vilka storleken är avgörande. Det ska vara en V8. För dem spelar det ingen roll om den lilla motorn är starkare, har bättre acceleration och vridmoment.

Det är mindre än tio år sedan Volvo tvingades köpa en V8 av Yamaha till XC90, för att marknaden ville ha en.

Volvos marknadsanalytiker hävdar nu att den gruppen är starkt minskande, även i USA.

Men om det behövs har Volvos ledning självklart en plan B den här gången också, tro inget annat. Även om man hellre äter grus än erkänner något sådant.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer