Efter 27 år på Lux: - Tack och hej

2010-12-17 08:18  
Dammsugarkungen Hans Stråberg lämnar Electrolux till nyår. Foto: Laura Leyshon

Electroluxchefen Hans Stråberg har bara två veckor kvar på jobbet. Sedan väntar ett annat liv än vd-livet. I dag hyllas den 53-årige Chalmersingenjören i en stor intervju i DI.

Hans Stråberg hade en civilingenjörsexamen och oavslutade ekonomistudier med sig i bagaget när han klev in genom Electroluxporten 1983.

Han gjorde en karriär som ansvarig för disk- och tvättmaskiner, ansvarig för Västerviksfabriken, chef för Electroux amerikanska vitvaror och slutligen vice vd och chef för hela dammsugardivisionen.

Ändå var han ett ganska okänt namn i näringslivet när han den 26 oktober 2001 utsågs till ny vd och koncernchef efter den kände näringslivsprofilen Michael Treschow.

Han presenterades som ”ung, hungrig och full av energi” av de två veteranerna Michael Treschow och Rune Andersson som var styrelseordförande.

- Första vd-året på Electrolux behövde jag nog ta in livremmen två hål extra för jag kände mig som en sommarräv som bara skinnet hänger på, säger Hans Stråberg i intervjun i Dagens Industri i dag.

Hans Stråberg och hans fru har sina rötter i Västervikstrakten, där de fortfarande håller till på somrarna.

I Västervik fanns en av världens modernaste och effektivaste dammsugarfabriker som Hans Stråberg varit ansvarig för under åren 1992-1995.

- Många tänkte nog att så länge jag är kvar på Electrolux händer inget med Västervik, säger Hans Stråberg.

Men i februari 2004 kom beskedet – dammsugarfabriken i Västervik monteras ned och flyttas till Ungern. Läs Ny Tekniks rapport här.

- Det var en jobbig tid. Vi har sommarställe i Västervik och jag mötte folk i tre års tid som tittade ned, men jag gömde mig inte, säger Hans Stråberg.

Han är nöjd med det han åstadkommit under sina nio år som vd.

- Vi har lyckats flytta fram våra positioner trots den asiatiska konkurrensen. Det går bevisligen även i en tuff konsumentbransch. De som inte har asiatisk konkurrens på sina hemmamarknader har inte sett något än. Det är ju drömmen att slippa det, säger Hans Stråberg.

Han är en av de börs-vd:ar som suttit längst. Nu vill han leva ett friare liv.

- Att ibland kunna gå ut med hunden på morgonen i stället för att ha ett möte exempelvis, säger han.

Samtidigt upplöses ett fjorton år långt samarbete mellan Hans Stråberg och hans assistent Soili Olsson.

- Det är hon och jag som kört bolaget, säger han och berättar en anekdot om Soilis inflytande på honom.’

När Hans Stråberg berättade för sin lille son att han skulle bli högsta chef för Electrolux, sade knatten:

- Ska inte Soili vara din chef länge?

Läs här om Hans Stråbergs städjobb på Electrolux.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer