Stark lysdiod får 7 miljoner

2009-10-06 23:00  

En pytteliten lysdiod som lyser med samma ljus och styrka som en 40-watts glödlampa. Det vill forskare i Linköping ta fram. Nordiska ministerrådet går nu in med pengar för att hjälpa tekniken fram till produktion.

Dagens vita lysdioder är egentligen blå. Att ljuset ser vitt ut beror på att ljuset omvandlas i ett fosforskikt. Det gör i sin tur att de har svårt att klara den värme som uppstår vid de effekter som krävs vid allmänbelysning.

Det problemet har forskare i Linköping en lösning på. Med ett nytt fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid har de tillsammans med japanska forskare tagit fram en lysdiod som lyser med rent vitt ljus.

-?Vår diod har ingen fosfor, och det är i fosfor som största värmeproblemen uppstår, säger Mikael Syväjärvi vid Linköpings universitet.

-?Vi kan förmodligen tillverka ett chip i storlek 2 × 2 mm, med ljus motsvarande en 40 W glödlampa.

Nordiska ministerrådet satsar nu sju miljoner kronor i projektet Norled, Northern Light Emitting Diode Initivative. Projektet är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Danmark, Norge och Tyskland, samt den svenska armaturtillverkaren Optoga.

-?Vi har en forskningsplan, som siktar på en svensk industri med start inom tre år, säger Mikael Syväjärvi.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer