Ställ själv diagnos på dina sjuka barn

2008-06-17 23:00  
Maria Strømme, professor i nanoteknik. Foto: Mikael Wallerstedt

Om Maria Strømme lyckas kommer både WHO och vanliga småbarnsföräldrar att tacka och ta emot hennes lilla dosa. Den ska avslöja allt från tbc till simpla bondförkylningar, snabbt och billigt.

Snoriga ungar? Då är det bara att plocka fram en liten dosa och själv ställa diagnos hemma i köket. Är det bakterier är det dags att ringa doktorn, är det virus får kroppens eget immunförsvar sköta jobbet.

I ett tältsjukhus i en annan del av världen använder en sköterska samma teknik för att ta reda på om patienten lider av tbc.

Sådana enkla och billiga tester finns inte i dag. Men i framtiden kan de bli verklighet tack vare en tvärvetenskaplig satsning i Uppsala.

- Vårt mål är att utveckla en teknisk plattform för att diagnostisera i princip alla typer av bakterier och virus i alla tänkbara situationer, säger professor Maria Strømme vid Ångströmlaboratoriet.

Det är ingen liten vision. Men hon ska inte göra jobbet själv. I gruppen ingår forskare vid Ångström- och Rudbecklaboratoriet samt från Akademiska sjukhuset.

Den patentsökta diagnosmetoden utnyttjar magnetiska nanopartiklar och finurlig dna-kopiering (se grafik). Tekniken är väldigt känslig. Även enstaka dna-molekyler kan detekteras. Men det unika är att man kan avläsa provsvaret med enkla elektromagnetiska kretsar i stället för dyr optik.

Att metoden fungerar har forskarna redan verifierat, bland annat genom att diagnostisera kolera. Experimenten har gjorts i en superkänslig magnetfältsmätare på Ångströmlaboratoriet. Den är stor som ett kylskåp och betydligt dyrare än de tio kronor som är WHOs drömpris för tbc-tester.

Nu har forskargruppen fem år på sig att ta fram en liten behändig prototyp, som kan tillverkas till ett lågt pris. Wallenbergstiftelsen har nyligen skjutit till 25 miljoner kronor till projektet. Sedan hoppas forskarna att något diagnostikföretag ska gå vidare och ta fram en kommersiell produkt. Vilken typ av test som först når marknaden är ännu en öppen fråga.

- Själv är jag väldigt tilltalad av ett tbc-test. Tbc är ett otroligt stort problem och det finns ett enormt behov av billiga tester. Ett test som skiljer virus från bakterier är också lockande. Det skulle kunna minska användningen av antibiotika, säger Maria Strømme.

Bakterier och virus

* Bakterier är levande organismer som består av en enda cell.

* Ett virus är ingen fullständig cell, utan en hård kärna med arvsmassa. Viruset flyttar in i andra celler för att föröka sig.

* Antibiotika biter på bakterier, inte på virus.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer