Spindeltrådens hemlighet på spåren

2015-02-24 11:39  

Hur naturens starkaste material, spindeltråden, är uppbyggd har forskare nu avslöjat - och även lyckats kopiera syntetiskt.

Spindelsilkets speciella förmåga när det gäller styrka och elasticitet har länge intresserat forskningen. Professor Thomas Scheibel vid universitetet i Bayreuth har länge studerat spindelsilket och möjligheten att framställa materialet syntetiskt.

Nu har han och hans forskargrupp för första gången kunnat förklara hur spindeltråden byggs upp. De har även lyckats framställa en tråd som är lika stark som den som spindeln framställer naturligt.

De kom vid analysen av spindeltråden fram till att den består av miljontals proteiner, som är kopplade till varandra på ett speciellt sätt. Varje protein består av tre delar, eller domäner.

En lång kedja av korta aminosyrasekvenser bildar den stora kärndomänen. Vid dess ena ände finns en molekylgrupp som innehåller en fri aminogrupp och därför kallas N-terminaldomänen. I andra änden av kedjan finns en molekylgrupp som tack vare sin karboxylgrupp kallas C-terminaldomänen.

- Spindeltrådens speciella egenskaper kommer av samspelet mellan dess tre proteindomäner, säger Thomas Scheibel. Hållfasthet, elasticitet och andra mekaniska egenskaper regleras uteslutande av vilka aminosyror som kärndomänen är sammansatt av. Det finns därför stora skillnader mellan spindeltrådar, och vilka trådar olika sorters spindlar spinner ur sina körtlar.

- Vi blev själva förvånade över vad vi upptäckte, säger Scheibel. Nu står dörren öppen för framställning av spindeltråd för användning i textilindustrin eller läkemedelsindustrin.

Detaljerna i forskningsarbetet har publicerats i tidskriften Advanced Materials 2015, DOI: 10.1002/adma.201404234.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer