Sond kände av ett första Marsskalv

2019-04-24 07:09  
Foto: Nasa

Forskare är övertygade om att en seismisk skälvning för första gången noterats på Mars.

Skalvet kan ge ledtrådar om hur Mars bildades en gång i tiden.

Skakningen uppmättes av sonden Seis, som följde med den amerikanska rymdstyrelsen Nasas farkost Insight till planeten. Sedan landningen i december har det extremt känsliga instrumentet mätt vibrationer i Mars yta - orsakade av väder, meteoriter eller av aktivitet i planetens inre.

"Väldigt övertygade"

Den franska rymdstyrelsen CNES, som styr sonden, meddelar att man har noterat "en svag men tydlig seismisk signal". CNES har tidigare noterat ytterligare tre, ännu svagare skakningar, men hoppas nu kunna härleda denna till planetens inre, vilket skulle göra det till det första Marsskalv som uppmätts.

"Vi är väldigt övertygade om att det här är en Marsbävning", säger Philippe Lognonné, forskningsledare för seismografen vid Université Diderot Paris, i ett mejl.

Läs mer: Meir blir första svenska kvinna i rymden: ”Hon är ett ess i dräkten”

Skalvet var på motsvarande magnitud av 2,5 som inträffade den 6 april, med ett centrum fem-tio mil från landaren.

"Vi har samlat bakgrundsljud fram till nu, men det här första tillfället inleder officiellt ett nytt (forsknings)fält: Marsseismologi", uppger forskaren Bruce Banerdt.

Trycket för starkt

Mars saknar, liksom även månen, kontinentalplattor. I stället påverkas seismisk aktivitet på Mars av en nedkylnings- och sammandragningsprocess som gör att tryck uppstår som så småningom blir så stark att skorpan brister.

Med informationen hoppas forskarlaget kunna skapa en bättre bild av hur Mars formades till en planet för flera miljarder år sedan.

– Mars och Jorden är systerplaneter, även om Mars är mindre och obeboelig. Vi tror att Mars kanske haft ytvatten för länge sedan, men att något hände med klimatet så att den inte längre liknar Jorden. Vad vi vill veta är hur Mars bildats och utvecklats till det den är i dag, för det kan säga mer om vår egen historia, har Insightforskaren Katarina Miljkovic tidigare sagt till TT.

Mer om: Mars Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer