Robotarnas mål: Spöa människan i fotbolls-VM

2012-02-14 13:32  

Nu är det dags att anmäla sig till VM i robotfotboll 2012. Smakprov från finalerna 2007 och 2011 kan ge inspriation. Än är det en bit till målet att vinna över människor 2050.

Robo Cup är namnet på den årliga tävling där robotar från olika lag bland annat möts i fotbollsmatcher.

I år hålls tävlingen i Mexico City och nu är det hög tid att anmäla sig.

Videoklippen ovan från finalerna 2007 och 2011 ger en bild över hur robotfotbollen utvecklas (den översta filmen är från 2011 då USA spöade Japan med 8–1, den undre från 2007).

Och fortfarande är det en bra bit kvar till det officiella målet – att ett robotlag år 2050 ska vinna över det lag som senast vann VM i fotboll för människor, i en match med FIFA:s regler.

Moores lag ger en vink om rimligheten.

Om it-utvecklingen fortsätter i samma takt den pågått med de senaste decennierna kommer man enligt Ray Kurzweil år 2050 kunna köpa datorkraft som motsvarar alla levande människors hjärnor tillsammans, för 1 000 dollar. Och sannolikt har även mekanik och materialteknik utvecklats en bit vid det laget.

Så möjligen är målet realistiskt.

Man kan också kasta ett öga på hur Hondas robot Asimo – som utvecklats med större resurser än de enklare robotarna i Robo Cup – blivit bättre på att sparka boll under de senaste åren.

Den här videon av Asimo ska vara omkring fem år gammal, medan det här är Asimo från 2011.

Mats Lewan

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer