Nytt prov hittar farlig graviditet

2010-10-05 23:00  

Ett enkelt blodprov kan hitta gravida som hotas av havandeskapsförgiftning. Testet, som når marknaden nästa år, har utvecklats av svenska forskare.

Varje år drabbas cirka 5 000 gravida i Sverige av havandeskapsförgiftning. För 50 av dem blir sjukdomen så allvarlig att mamma och barn riskerar att dö.

Med dagens urinprov och blodtrycksmätningar hittas kvinnorna tidigast i vecka 20. Nu har Lundaforskare utvecklat ett test som kan hitta kvinnorna två månader tidigare.  Det gör att övervakningen av mamma och barn kan starta tidigare, och att behandling mot högt blodtryck kan sättas in. Testet avslöjar också om mamman riskerar att få den allvarligaste formen av sjukdomen och måste läggas in på sjukhus. Som det är i dag tillbringar många kvinnor veckor på sjukhus när det skulle ha räckt med sjukskrivning i hemmet.

Bakom testet ligger  Stefan Hansson och Bo Åkerström vid Lunds universitet. Tillsammans med forskarkolleger har de upptäckt att ett protein i mammans blod kan skvallra om att moderkakan inflammerats och att hemoglobin från fostret läcker över till mamman.  Där startar det en inflammation som i värsta fall riskerar barnets och mammans liv.

– Gravida som har fosterhemoglobin i blodet i vecka 12 till 14 kommer med stor sannolikhet att utveckla sjukdomen. Det vet vi från tester vi gjort i Storbritannien, säger Stefan Hansson, professor vid biomedicinskt centrum i Lund och specialistläkare på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

För att hitta det rätta proteinet krävdes ett molekylärt detektivarbete.  Ett hundratal moderkakor gensekvenserades och analyserades på proteinnivå. Analysmetoden för proteinet ligger nu till grund för verksamheten hos Lundaföretaget Preelumina Diagnostics.

I dag är testet ett blodprov, men på sikt hoppas företaget kunna utveckla metoden så att det räcker med att stoppa en sticka i urinen.

Preelumina tog nyligen in 8 miljoner i riskkapital. Pengarna ska gå till att slutföra tekniska och kliniska utvärderingar. Testet beräknas komma ut på marknaden nästa år.

–?Insamling av prover sker redan, bland annat på en handfull mödravårdscentraler i Skåne, säger Tomas Eriksson, vd för Preelumina.

Enligt Tomas Eriksson har metoden väckt stort intresse i länder där havandeskapsförgiftning är betydligt vanligare än i Sverige. I Afrika drabbas i dag 15 procent av alla gravida, och den leder ofta till döden eftersom mamman kommer för sent till läkaren.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer