Naturen ger upphov till ny teknik

2017-02-07 06:00  

Små gröna flugor, alglemonad och kaffekoppen gjord av kaffe ger glimtar av framtiden för innovationer inom ”naturetech”.

Nya material som hämtar sin råvara från växtriket kan ersätta syntetiska polymerer. Om råvaran också är återvunnen blir livscykeln längre.

– I dag handlar vår ekonomi mest om att vi exploaterar resurser tills de tar slut och i andra änden står vi med avfallet av produktionen. Bioekonomin försöker skapa slutna cykler. Det är vårt hopp för framtiden att ekonomin blir mer biobaserad – men det är också ett måste! säger Martin Reich från tyska organisationen Bioekonomirådet.

Ny Teknik träffar honom på plats på årets Grüne Woche i Berlin, världens största mässa för jordbruk, livsmedel och odling som varje år lockar över 400 000 besökare.

Ett av huvudteman i år var hållbarhet. På en av avdelningarna ligger fokus på bioekonomin och dess möjligheter både nu och i framtiden, samlat under begreppet ”naturetech”.

Läs mer:

Läs mer: De vill ta över världen med nya biomaterial

Bioplaster är ett populärt område. Plast från sockerbetor, stärkelse och växtoljor tar formen av leksaker, blomkrukor och yoghurtförpackningar. På mässan visas en process där de behändigt kan malas till småbitar och smältas ned med en maskin för att sedan formas på nytt. Ett av användningsområdena för den smälta massan demonstreras av en 3d-printer som skriver ut cykelbromsar i glada färger.

Inte helt oväntat kommer en uppsjö av produkterna som visas upp direkt från växtriket. Biodiesel från rapsolja, flaskor gjorda av vete och uppvärmningslösningar med majs som bränsle samsades med hydraulolja gjord på solrosolja och inte minst bildäck vars gummi tillverkats av den mjölkiga saften från maskrosor.

– Det är väldigt intressant att se vad naturen har att erbjuda och utgå ifrån det när du arbetar för att förbättra en produkt. Målet i slutändan är ju att helt göra oss av med syntetiska polymerer, sa Martin Schmidt från Fraunhofer, en av Tysklands främsta forskningsinstitut.

En nyhet som presenterades i institutets mässa var ett prov på framtidens biofiber, gjort på sidenprotein från en liten grön fluga. Stinksländan lägger sina ägg på ändan av långa stjälkar av siden, som den först skapar ur en droppe proteinsekret som den drar ut till en tråd.

Läs mer:

Läs mer: Stora Enso startar nytt labb för material från skogen

Äggstjälkarna är bara 15 mikrometer tjocka, men har en helt unik struktur med mekaniska egenskaper som gör dem extremt stabila.

– Men det är inte förrän nu man har lyckats överföra de egenskaperna till ett fiber som vi kan producera i större skala. I framtiden kan vi använda de här fibrerna i till exempel lättviktiga plaster i transportindustrin eller inom medicinteknik som en biokompatibel beläggning på implantat, berättade Martin Schmidt.

Hos organisationen Bioekonomirådet fick den algberikade lemonaden en del besökare att rynka på näsan, men den kan vara en försmak av framtiden.

– Alger är en av våra starkaste kandidater inför framtiden, både som näringstillskott och som koldioxidneutralt bränsle. Dessutom tävlar de inte om fysisk plats med annan matproduktion och de kan odlas inne i urbana områden, sa Martin Reich.

En rad produktidéer fokuserar på återanvändning av kaffeavfall. Här möttes mer traditionella tankar, som att använda den näringsrika sumpen i hemmaodlingar av växter eller svampar, med andra, mer nyskapande förslag.

– Den här t-shirten till exempel har fem procent kaffe i tyget. Kaffe är naturligt luktabsorberande vilket gör att man slipper tillsätta kemikalier med den funktionen, förklarade Reich.

En av de mest populära innovationerna i montern är koppen som inte bara är för kaffe utan av kaffe. Den är gjord av kaffesump som blandats med upphettat bioresin och pressats i olika former. Förutom kaffekoppar finns även ett kaffebord på plats. Och råvaran finns det gott om.

– Kaffe är den andra största varan i världshandeln efter olja. Bara i Tyskland slänger vi tjugo miljoner ton kaffesump varje år. Varför inte använda den i stället? Säger Martin Reich.

Eva Paulsen

Mer om: Råvaror

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer