Nasa släpper bilder på historisk asteroidkrock

2022-09-29 15:47  

Två av världens mest avancerade teleskop fångade hur Nasas rymdfarkost rammade en asteroid tidigare i veckan. Bilderna väntas ge avgörande kunskap om hur himlakroppen påverkats.

För första gången har teleskopen James Webb och Hubble använts för att samtidigt observera en himlakropp.

Det unika experimentet med farkosten Dart (Double asteroid redirection test) nådde sin kulmen den 26 september. Den lilla sonden kraschade in i den ofarliga asteroiden Dimorphos över en miljon mil från jorden i ett försök att ändra rymdstenens bana.

Syftet med testet är att i framtiden kunna skydda mänskligheten från asteroider som hamnat på kollisionskurs med jorden. Ännu vet inte Nasa om träffen påverkat asteroidens riktning.

De delvis infraröda bilderna från Webb och Hubble visar händelseförloppet som röda och blå ljussken.

Bilder tagna av Hubbleteleskopet 22 minuter, 5 timmar respektive 8,2 timmar efter kollisionen mellan Nasas Dart-rymdsond och asteroidmånen Dimorphos.

Webb och Hubble tog bilder

Teleskopen kommer tillsammans kunna ge forskarna kunskap om asteroidens yta och hur mycket material som frigjorts vid krocken – och hur snabbt. Man kommer också kunna se om det handlar om stora bitar eller mer finkornigt damm.

"Den kombinerade informationen kommer att hjälpa forskarna förstå vilken effekt den kinetiska kraften har på en asteroids omloppsbana", skriver det europeiska rymdorganet ESA i ett pressmeddelande.

Läs mer: Ska vi ta med oss utomjordingarna till rymden? 

Webb och Hubble tog bilder både före och efter kollisionen och kommer att fortsätta observera utvecklingen.

Nasas Dart-projekt följs upp av ESA:s Hera med start i oktober 2024. Tanken är att Hera-farkosten ska göra en detaljerad undersökning av hur krocken påverkat Dimorphos. Båda satsningarna involverar samma grupper av forskare och astronomer.

Fakta: Dart

Nasa-experimentet är det första i sitt slag och kan bli avgörande för hur vi agerar den dag en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden.

Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, omkring 3,7 miljarder kronor.

Rymdfarkosten Dart sköts upp den 24 november i fjol.

Målet, över en miljon mil från jorden, var asteroidmånen Dimorphos med en diameter på 160 meter.

Källa: Nasa

Mer om: Nasa Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer