Mystiska gelébollar i havet tillhör tioarmad bläckfisk

2019-09-17 10:05  
Bläckfisken på bilden är inte den som artikeln beskriver. Foto: Roger Jansson/Havets Hus

Meterstora gelébollar har under trettio års tid flutit i havet utan att någon vetat varifrån de kommer. Nu har norska marinbiologer lyckats lista ut svaret.

I augusti förra året bad norska havsforskare fritidsdykare om hjälp för att ta reda på vad de gelébollar som påträffats i svenska och norska vatten egentligen är. Deras huvudhypotes var då att de gelébollar som varit mellan 0,3 och två meter i diameter och som hittats från strax under ytan till 52 meters djup bestod av äggmassa till en tioarmad europeisk bläckfisk.

Utifrån observationer och vävnadsprov från ungefär 80 gelébollar kan de nu dra slutsatsen att hypotesen stämmer. Bollarna som svävar fritt i vattenmassorna är ansamlingar av ägg enligt forskarnas gentest.

Läs mer: Titanic äts upp av bakterier – dykare kan ha sett vraket för sista gången

De äldsta observationerna av de mystiska bollarna i havet gjordes för 30 år sedan och de senaste för några veckor sedan. Ungefär hälften av upptäckterna har gjorts längs den norska kusten och den andra hälften i Medelhavet, förklarar marinbiologen Halldis Ringvold som ansvarat för projektet i två år, för den norska nyhetsbyrån NTB.

Bläckfiskarten bakom gelémassan, Illex condetii, förekommer främst i Medelhavet.

I juli 2018 sågs för första gången en geléboll vid svenska kusten vid Väderöarna i Bohuslän.

Mer om: Havsmiljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer