Mindre FoU på Astra Zeneca och Ericsson

Skälen till neddragningarna är olika. Hos Astra Zeneca pågår sean 2010 ett omstruktueringsprogram och hos Ericsson återgår man till mer normala nivåer på sina forskningsinsatser. Foto: Astra Zeneca och Ericsson

Två av Sveriges FoU-jättar drar ner på forskningen i år. Ericsson räknar med att sänka sin FoU med upp mot 3,6 miljarder. Samtidigt fortsätter minskningen av antalet forskartjänster på Astra Zeneca.

2012 riskerar att bli ett mörkt år för svensk FoU. Två av de företag som satsar absolut mest drar ner på sina satsningar.

Ericsson, som är det svenska företag med flest anställda inom forskning och utveckling, räknar med att minska sin FoU med upp till 3,6 miljarder.

– Förra året bestämde vi oss för att göra en speciell kraftansträngning på produkter för 4g-standarden lte och på ip-sidan. Vi ville dra ifrån våra konkurrenter. Nu går tillbaka till lite mer normala nivåer. Vi behöver inte heller satsa lika mycket på cdma och de mobila modulerna, som vi fasar ut, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

I början av 2011 räknade han med att satsa mellan 31 och 33 miljarder kronor på FoU under året. Det blev 32,6 miljarder kronor.

I år räknar Ericsson med att lägga 29–31 miljarder kronor. Det innebär en sänkning med mellan 1,6 och 3,6 miljarder kronor jämfört med 2011.

Även hos Astra Zeneca minskar FoU i år. Astra Zeneca ligger trea på listan över företagen med flest FoU-anställda i Sverige efter Ericsson och Volvo. Hos läkemedelsjätten pågår sedan 2010 ett omstruktureringsprogram, som innebär att antalet forskartjänster ska minska inom koncernen med 3 500, fram till 2014. Mer än var fjärde forskartjänst ska bort.

– Det betyder att vi kommer att minska under 2012, säger presschefen Ann-Leena Mikiver. Astra Zeneca arbetar med färre sjukdomsområden och mer med externa samarbetspartner, vilket gör att man drar ned på antalet fast anställa forskare.

– Neddragningarna sker både i Sverige och utomlands, men eftersom vi har flest anställda i Sverige, England och USA är det här de största minskningarna sker. Det är också en följd av att marknadsutsikterna i USA och Europa ser mer utmanande ut än i andra delar av världen.

Eddie Pröckl

Mer om: FoU Astra Zeneca

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer