Mer liv än väntat i havsdjupen

2013-03-19 08:51  
Challengerdjupet i västra Stilla havet. Karta: Jonas Askergren

Det finns mer liv än vad forskarna tidigare trott på havens djupaste platser. I kyla, tryck och mörker frodas bakterierna.

Det finns inte bara liv på botten av Challengerdjupet, världens djupaste plats, i västra Stilla havet. Bakterietätheten är hela tio gånger större på 10 800 meters djup än på de betydligt grundare referensmätplatserna runtomkring.

En förklaring kan vara att ravinen fungerar som en tratt som koncentrerar ruttnande växtmaterial och små och stora djur när de sjunker mot djupet.

Resultaten kommer från prover som togs 2010 av en obemannad farkost. Den hade bland annat sensorer för att mäta syrehalten i bottensedimentet. Från mätningarna kunde forskarna uppskatta mängden mikroorganismer i leran. Roboten tog också stickprover i 20 centimeter av sedimenten på 10 800 meters djup. De innehöll 10 miljoner mikrober per kubikcentimeter, tio gånger mer än vad som fanns i jämförelseprover från 6 000 meter.

Upptäckten av de stora mängderna bakterieliv och näringsrikt avfall kan ha betydelse för förståelsen av kolcykeln, och kan betyda att djuphavsgravar i allmänhet har ett inflytande på klimatet.

Forskarna filmade också några små, räkliknande djur.

Projektet leddes av Ronnie Glud från Syddanska Universitetet och resultaten publicerades i Nature Geoscience.

Det senaste bemannade besöket i Challengerdjupet gjordes av regissören James Cameron i en specialbyggd enmansubåt.

Se nyhetsinslag från James Camerons besök i Challengerdjupet:

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer