Innovation Gensaxen Crispr/Cas9 gör tomater sötare Forskare har hittat ett sätt att göra tomater sötare utan att stressa plantan. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT Japanska forskare har lyckats göra tomater sötare med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9, enligt en studie publicerad i Scientific reports. TT Publicerad 23 nov 2021 kl 07.24 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta Annons Konsumenter i Japan föredrar sötare tomater, vilket redan i dag produceras, men vanligen genom att stressa plantorna och utsätta dem för torka. Detta gör både tomater och skördar mindre, rapporterar Vetenskapsradion. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ genetik crispr nyheter innovation Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta
Premium Datacenter i havet kan störas av blåvalarnas sång Det är inte bara du som kan störas av skräniga grannar. Även datacenter nedsänkta i havet kan fara illa av oljud. Och en fientlig akustisk attack skulle kunna genomföras med en enkel högtalare.
Premium ”Jag var redo med sågen – men utmanaren kan hävda sig” Omoda E5 tar siktet på etablerade Kia Niro och Hyundai Kona. Trumfkortet är ”mer för mindre” – men är det tillräckligt för att sticka ut? Ny Teknik har testat.
Testet avslöjar: Utmanarens designfel kan leda till livsfara Volvos koncernsyskon Smart har ett farligt designfel av säkerhetsbältena i baksätet. Konstruktionsmissen uppdagades i ett test och om det inte åtgärdas är det livsfarligt.