Döden i tanken – en miljardmarknad för svenska Wallenius

2008-10-21 23:00  
Först filtreras stora organisamer bort och släpps ut i havet. Mikroorganismerna förstörs sedan av fria radikaler som skapas av uv-ljus och titandioxid. Se grafiken i stort format genom att klicka på länken till höger.

Nu tar försäljningen fart för en ny, svensk metod som dödar mikroorganismer i ballasttankarna på stora handelsfartyg. Tekniken, som löser ett allvarligt miljöproblem till havs, kan ge miljardintäkter.

Olastade skutor tar in ballastvatten för att öka stabiliteten. Sedan töms tankarna i främmande hamn. Ut strömmar såväl vatten som fripassagerare: bakterier, alger och havsdjur.

De främmande arterna kan ställa till stora problem för det lokala djur- och växtlivet och orsaka enorma kostnader.

– FN har rankat det som ett av de värsta miljöhoten, säger Torkel Elgh, vd för Wallenius Water.

Wallenius och Alfa Laval i samarbete om reningsteknik

25-mannabolaget har tillsammans med Alfa Laval utvecklat systemet Pureballast, som tar död på de oönskade arterna på ett miljövänligt sätt.

Metoden går ut på att slå sönder mikroorganismernas cellmembran med hjälp av fria radikaler. Dessa skapas av uv-ljus och titandioxid, som fungerar som fotokatalysator.

– Det unika är att vi renar vattnet helt utan kemikalier. Ingen annan sådan metod har fått godkänt från FNs marina organ IMO, säger Torkel Elgh.

Alfa Laval, som säljer systemet, fick den första ordern förra hösten. I dag har 36 system sålts till nio redare världen över. En snabb tillväxt på ett år.

Exakt hur mycket ett system kostar avslöjas inte, mer än att det rör sig om "flera miljoner".

Och om några år kan marknaden formligen explodera.

35 000 fartyg på världshaven berörs av ny konvention

IMO vill införa internationella regler som tvingar rederierna att rena ballastvattnet. Enligt Torkel Elgh berörs 35 000 fartyg på världshaven på sikt. Men än så länge har endast 16 stater skrivit under konventionen. 30 krävs.

– Vi bedömer att chanserna är mycket goda för att konventionen ska antas, säger Torkel Elgh.

Samtidigt finns det flera företag med konkurrerande lösningar.

Malin Werner på institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet berättar att en uppsjö olika tekniker utvecklas över hela världen.

– Ofta rör det sig om en kombination av filter och klor, ozon, ultraljud, uv-ljus, värme eller elektriska fält, säger hon.

I Sverige finns ytterligare ett bolag som valt en annorlunda lösning. Ekomarine Ballast Water Treatment Systems i Nacka göder bakterierna i tanken med proteiner. Då förbrukas syret, varpå alla organismer som behöver syre stryker med. Resten dödas med uv-ljus.

Wallenius Waters vattenrening används inte enbart på fartyg. Den svenska FN-styrkan i Tchad renar sitt dricksvatten och flera svenska badhus renar badvattnet med tekniken.

Tre värstingar till fripassagerare

* Den glupska amerikanska kammaneten tog sig till Svarta havet, där den troligen bidrog till att fisket slogs ut. 2006 dök den upp längs svenska kuster.

* Vandrarmusslan har invaderat de Stora sjöarna i Nordamerika. Den täpper till avloppsrör och kylvattenintag och orsakar stora kostnader. Kommer ursprungligen från Svarta och Kaspiska havet.

* En japansk sjöstjärna har spridit sig vilt utanför Tasmanien och konkurrerat ut inhemska arter.

25 anställda i Wallenius Water

Wallenius Water

Ort: Stockholm

Grundades: 1996

Antal anställda: 25

Ägare: Wallenius Marine

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer