Djur fanns på jorden 100 miljoner år tidigare

2018-10-16 14:29  
Foto: Tomas Lundälv & Lisbeth Jonsson / Scanpix NORGE / SCANPIX / TT

Det fanns djurliv på jorden mer än 100 miljoner år tidigare än man tidigare trott. Detta har en internationell forskargrupp, där forskare från Uppsala universitet ingår, kommit fram till.

Tidigare har de äldsta kända fossilerna av svampdjur – porösa, fastsittande, marina djur av den typ som förr torkades och användes som tvättsvamp – härstammat från den så kallade kambriska explosionen för runt 540 miljoner år sedan, en period då flercelligt djurliv utvecklades explosivt.

Genom analys av så kallade biomarkörer – fossiler av kemiska föreningar och molekyler, snarare än hela kroppsdelar – har forskarna kunnat fastställa att svampdjur fanns åtminstone 100 miljoner år före den kambriska explosionen.

Läs mer: Slakt på djuphavsliv när noduler plockas upp

I det aktuella fallet är det en steroid som produceras av svampdjur som analyserats. Steroider lämpar sig bra som biomarkörer då de kan bevaras i hundratals miljoner år.

"Vi visar, i likhet med tidigare studier, att steroider kan användas som biomarkörer från svampdjur", skriver Paco Cárdenas, forskare i farmakologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Mer om: Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer