Deras laserbehandling gör metallytan bakteriedödande

2020-04-15 16:43  
Foto: Purdue University, Kayla Wiles

Nanomönster i metallen får bakterier att dö när de kommer i kontakt med ytan. Det laserbehandlade materialet kan också förbättra ortopediska implantat.

Hur skapar man ett bruksmaterial som bakterier inte kan överleva på? Allt från vårdinrättningar till matindustrin skulle jubla för möjligheten att kunna säkra alla oundvikliga kontaktytor, som exempelvis dörrhandtag. Försök har gjorts med beläggningar av nanomaterial men de har haft en benägenhet att släppa från sitt underlag och kan då vara miljöfarliga.

Koppar har i sig antibakteriella egenskaper, men skadliga bakterier kan ändå överleva i flera timmar på ett slätt stycke av den obehandlade metallen. Nu har dock forskare vid Purdue University hittat ett sätt att förvandla ytan till en dödszon för patogener.

Virus för smått att ta död på

Med laser skapar de en ny textur bestående av mönster i nanoskala, detta utan någon materialförlust. De ger dels en större kontaktyta för bakterierna att krossas mot, och gör metallen mer hydrofobisk. Det behandlade materialet kan exempelvis döda MRSA, de stammar av stafylokocker som är resistenta mot penicillinpreparat.

Tyvärr kan lösningen inte ta död på virus, som covid-19, eftersom virus är allt för små. Men nanomönstren ska ha potential för att tillämpas på alla slags metaller, och sedan forskarna publicerade sin studie har de tittat på alternativa metall- och polymerytor.

Läs mer: Nanopartiklarna slår världsrekord – snurrar 5 miljarder varv i sekunden

Ett intressant område är ortopediska implantat. Där skulle ytans hydrofobiska egenskaper kunna ge nya benceller en starkare koppling med en bättre integrering mellan implantatet och benet. Forskarnas studie har publicerats i Advanced Materials Interfaces.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer