Betydligt fler svenskar kan vara immuna mot covid-19

2020-06-30 08:38  
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Foto: Johan Nilsson/TT

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet i Solna har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symptom på covid-19.

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Forskarna har också hittat T-cellsimmunitet hos familjemedlemmar till dem som varit sjuka, men som inte uppvisat några symptom på smittan.

Läs mer: Redan godkända mediciner testas mot covid-19 – detaljstuderar 20–30 läkemedel

– Det passar väl in med de prognoser och modelleringar vi har gjort om hur stor spridning det ska vara i Stockholmsområdet vid den här tiden på året, så på det viset har det varit frustrerande att antikroppsnivåerna har varit så låga. Men det här ger ett kompletterande resultat på ett bra sätt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer