Så bondar du med dina kollegor – trots distansarbete

2020-09-28 11:22  
Foto: Ryan Lees

Distansarbete kan sätta käppar i hjulet för vänskapsband med kollegor. Men det finns sätt att minska avståndet.

Våra kollegor har stor betydelse för trivseln på jobbet. Det här gäller förstås även om du jobbar på distans, men med strikta telefonkonferenser och färre naturliga mötesplatser blir det knepigare att behålla eller forma nya vänskapsband.

Men att utveckla bra relationer är fortfarande möjligt − även om det krävs mer engagemang och lite nya sätt. Tidningen Fast Company har pratat med författaren Shasta Nelson, som skrivit en bok om vänskap i arbetslivet. Här är hennes tips:

Ha en plan

Pandemin kan ha medfört att relationer har nedprioriterats, men de är viktiga inte minst för att undvika ensamhet och isolering under distansarbete. När bra relationer inte växer fram spontant så gäller det att vara mer medveten och hitta sätt att få saker att hända. Ett tips är att anteckna namnen på några personer som är viktiga för dig att lära känna eller behålla en bra relation till. Se det som din uppgift att stärka dessa relationer.

Läs mer: Undersökning: Majoritet positiva till hemarbete

Hitta nya kontakter

Planera och schemalägg tid för att prata med personerna på din lista eller ta vara på tillfällen som dyker upp under arbetsdagen. Om du redan interagerar med någon digitalt så försök att hitta sätt att förlänga samtalet. Du kan också bjuda in en kollega till en virtuell lunch eller ordna andra digitala aktiviteter. Ett annat tips är att starta ett telefonmöte med att småprata om vardagliga saker och upplevelser. Att lära känna en person hjälper dig att plocka upp tråden senare.

Bredda din cirkel

Fördelen med att arbeta digitalt är att du har möjlighet att utöka dina kontakter mer än vad som skulle vara möjligt under en vanlig kontorsdag. Om du länge har velat odla en relation med någon som jobbar på en annan avdelning, kan du nu dra fördel av att alla arbetar på distans och därför föreslå ett samtal eller videomöte.

Läs mer: Så ökar du chansen att bli omtyckt på jobbet

Skapa vanor

För att stärka och behålla nya bekantskaper gäller det att skapa vanor. Se till att exempelvis träffas en bestämd dag varje månad. Då kan tiden för umgänge maxas och man slipper tiden det tar att planera möten. Det stärker också en relation om du försöker stötta kollegor och får dem att må bra i en stressig situation. Om du skapar en positiv känsla vill andra fortsätta att umgås med dig.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap