Hon är framtidens ledare

2012-05-03 08:31  
Sara Johansson har utsetts till 2012 års Future Female Leader Award, FFLA, som delas ut av KTH för nionde året.

Med nytänkande och en vilja att ständigt utmana sig själv tog Sara Johansson hem priset som årets mest framstående kvinnliga teknolog på KTH. - Det känns jätteroligt och spännande, säger Sara Johansson.

Sara Johansson blir färdig civilingenjör inom design- och produktframtagning om bara några veckor. Sedan väntar ett långt sommarlov och så de tre traineeperioderna, som är priset hon har vunnit.

- Det känns väldigt spännande. Jag vet ju inte alls vad som väntar, jag har inte jobbat så mycket, säger Sara Johansson, som får välja tre av partnerföretagen Astra Zeneca, Electrolux, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania och Skanska att vara trainee på i vardera sex månader.

Hon kommer att välja de företag som ger henne bäst möjlighet att utveckla intresset för it-system som produktion och produktutveckling och logistik.

- Jag ska träffa tjejerna som vann de senaste två åren och höra lite hur de har tänkt och hur det var.

”Att göra det ingen annan gör. Att ständigt lära mig nya saker genom att utsätta mig för obekanta situationer. Att aldrig sluta utvecklas är ett av mina viktigaste motton i livet.” Det skriver Sara Johansson i sitt brev till priskommittén.

Hon har en stor önskan att inspirera, framför allt unga tjejer, till att våga utbilda sig och arbeta med teknik och fordon. Det är också tanken med priset.

– Vi vet ju att våra studenter får intressanta och utvecklande jobb. Men frågan är vilken bild ungdomar har av ingenjörens arbetsmarknad. De känner till vad en läkare, lärare eller journalist arbetar med, men känner de till vad en ingenjör sysslar med? säger Margareta Norell Bergendahl, vice rektor på KTH, i ett pressmeddelande.

Future Female Leader Award, FFLA, som delas ut av KTH för nionde året, är instiftat för att attrahera fler kvinnliga studenter och motivera dem att i framtiden axla en ledarposition. I priset ingår också ett fyra månader långt ledarutvecklingsprogram, som företaget Kvinnokompetensen sponsrar. Vinnaren får en mentor via KTH Näringslivssamverkan och ett silversmycke designat av Marie-Helene Bornhall.

Till final gick även: Nathalie Adilipour, Molly Craig, Ebba Djurberg, Thérèse Gröndahl, Annika Norell Bergendahl, Sara Selldahl, Gabriella Svan, Rui Yang och Maria Öun.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap