Virusattack dödar bakterier

2008-04-22 07:30  
Bakteriedödare

Virus som glufsar i sig bakterier som ger sjukhussjuka, men nobbar mänsklig vävnad. Det kan bli ett nytt alternativ till antibiotika, visar forskare i Skottland.

Resistenta bakteriestammar härjar på sjukhus världen över. Patienter lider och vården kostar samhället stora summor. Nu har forskare vid universitet i Strathclyde i Skottland kommit en lösning på spåren. Genom att impregnera suturtrådar, som används för att sy ihop operationssnitt, med virus som gillar att äta sig in i bakterier har infektioner i råttor hejdats.

Råttorna hade fått ett litet snitt och sedan infekterats med den multiresistenta bakterien MRSA, som är ett allvarligt problem på dagens sjukhus. När snittet sedan syddes ihop användes vanlig suturtråd i hälften av fallen, medan snitten hos den andra halvan syddes ihop med den virusbelagda tråden. De senare fick inga infektioner, medan samtliga råttor där man sytt med vanlig tråd utvecklade infektioner.

Janice Spencer som leder forskningen, tror dock inte att bakterieälskande virus (bakteriofager) helt kan ersätta antibiotika. Men hon anser att de har en stor fördel.

-Om du vet vilken bakterie det handlar om är det lättare att använda bakteriofager, säger hon till Technology review. De ger sig inte på andra nyttiga bakterier som skyddar våra celler.

Den skotska gruppen förhandlar nu med det kanadensiska bioteknikföretaget Gangagen om användning av tekniken.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer