Skype räddade fåret Dollys pappa

2010-12-03 09:20  
Fåret Dolly, numera uppstoppat och utställt på museum.

Dragplåstret på konferensen satt insnöad i Skottland. Katastrof? Inte alls för de ansvariga vid stamcellskonferensen i Göteborg som tog internet till hjälp.

Det är inte bara i Sverige som snö och kyla  leder till kaos i kommunikationerna. När dragplåstret på en svensk konferens om stamceller, Sir Ian Wilmut vid University of Edinburgh – allmänt känd som fåret Dollys pappa, skulle till Sverige i onsdags var han insnöad.

Nu stod arrangören GöteborgBio inför ett dilemma. Vad säger man till 200 konferensdeltagare som lockats av att höra en världsauktoritet inom stamcellsområdet redogöra för dagsläget om personen inte kommer?

Lösningen blev Skype, det svenskutvecklade systemet för ip-telefoni.  Ian WIlmut satt i Skottland och höll sitt föredrag för auditoriet medan Bengt Belfrage,vd för GöteborgBio  tryckte fram power-pointbilderna i rätt följd.  Men se föredragshållaren fick publiken inte, det var bara rösten som gick ut genom högtalarsystemet.

Även frågestunden efteråt gick att få till på det sättet.

Ny Teknik kan konstatera att den kreativa lösningen fungerade i stort sett bra, men att det är bra mycket tristare att höra ett föredrag på det här sättet jämfört med när personen är på plats.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer