Nytt mikroskop i kampen mot infektioner

2009-11-05 10:13  
Yersinia bakterier (röd) som infekterade immunceller (grön, cellkärnan i blå färg) Foto: Marie Andersson, Linda Westermark, Institutionen för Molekylärbiologi och UCMR, Umeå Universitet

Umeå universitet får miljonbidrag till ett nytt mikroskop som ska hjälpa till i kampen mot infektioner.

Mikroskopet gör det möjligt att injicera molekyler direkt in i celler och observera följderna, något som forskarna tidigare inte kunnat göra.

Infektionssjukdomar är idag ett stort problem och står för ungefär en tiondel av sjukvårdens alla kostnader. Eftersom många smittämnen som orsakar infektioner har byggt upp motstånd mot vanliga antibiotika pågår jakten efter nya läkemedel.

Forskarna är på jakt efter molekyler som kan blockera smittämnena. Det nya mikroskopet är ett led i sökandet och kommer att användas till att se hur aktiva molekyler påverkar enskilda celler.

- Det finns ett extremt behov av att tydligt kunna se och studera dessa effekter. Den här typen av utrustning kommer att bli ovärderlig, säger Thomas Borén professor vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik.

Sökandet efter molekylerna startar dock långt ifrån det nya mikroskopet. Vissa kommer ursprungligen ända från Norska ishavet.

- Många av de antibiotika vi använder idag kommer från naturprodukter, säger Fredrik Almqvist professor i organisk kemi. De speciella naturförhållandena i det Norska ishavet gör att man har förhoppningar om att hitta nya intressanta molekyler.

I två expeditioner har forskare hämtat bottensediment från Norska ishavet. Förhållanden som kyla och mörker har gett mikroorganismerna där ovanliga egenskaper. Ur mikroorganismerna utvinns sedan extrakt som innehåller molekyler som kan vara intressanta. Extrakten går sedan igenom en urvalsprocess innan de i slutändan ska undersökas i mikroskopet.

- Man testar om de kan blockera bakteriernas olika sjukdomsframkallande egenskaper. Vi kan testa 30 till 40 tusen komponenter på ett par månader, säger Thomas Borén.

Med det nya mikroskopet kommer forskarna sedan kunna injicera molekylerna i levande celler och se vilka effekter de får. Tillsammans med ett elektronmikroskop får forskarna fram högupplösta bilder av hur mikroorganismer och celler interagerar i realtid.

I slutändan hoppas man tillverka nya läkemedel som förhindrar infektioner. Samtidigt som forskningen ger mer kunskap om hur infektioner fungerar.

Martin Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer