Nya trenden: Läkemedel som är svåra att tillverka – men otroligt lönsamma

Biologiska läkemedel toppar listan över läkemedel som drar in mest pengar i världen. Cobra Biologics är en av få svenska tillverkare i branschen.

Biologiska läkemedel är proteiner som odlas i levande celler eller i bakterier. De har visat sig vara mycket effektiva mot sjukdomar som reumatism, olika cancerformer och blodsjukdomar. Med färre biverkningar än traditionella läkemedel som framställs kemiskt har de blivit enormt framgångsrika och lönsamma.

Sju av de åtta läkemedel som förra året drog in mest pengar i världen är biologiska. I topp ligger Humira, ett läkemedel mot reumatism från Abbvie, som sålde för 110 miljarder kronor. Samtliga åtta säljer för mer än 50 miljarder kronor per år. Ingen av dem kommer från Astra Zeneca.

De höga intäkterna har två orsaker: läkemedlens effekt samt att de är dyra och komplicerade att framställa.

De aktiva substanserna, ofta antikroppar, tillverkas av genmodifierade däggdjurs- eller bakterieceller. Att tillverka, utvinna och rena dem är komplicerat.

– Allt sker i extremt kontrollerade miljöer och eftersom det handlar om injektionsprodukter måste de fyllas i renrum som är 100 000 gånger renare än en operationssal, säger Magnus Gustafsson, på Cobra Biologics i Södertälje.

Cobra Biologics är en av få svenska tillverkare av proteinläkemedel. Vid företagets anläggningar i Sverige och Storbritannien tillverkas biologiska läkemedel för kliniska tester. Kunderna är mellan 50 och 60 läkemedelsbolag över hela världen

Allt som tillverkas skickas till en anläggning i Matfors utanför Sundsvall för att antingen frys­torkas eller fyllas i sprutor och flaskor. Alla källor till föroreningar måste uteslutas eftersom läkemedlen oftast injiceras direkt in i blodet. Det är ett måste eftersom proteiner bryts ner i magtarmkanalen.

Anläggningen i Södertälje tillhörde tidigare Astra Zeneca. I början av 2000-talet utgjorde den företagets spirande satsning på biologiska läkemedel, men 2009 knoppades Cobra Biologics av. Företaget har sedan dess vuxit till 240 personer.

Astra Zenecas mål är nu att sälla sig till storspelarna inom biologiska läkemedel. Dit hör Roche, Amgen och Pfizer. Och att slå sig in på listan över världens mest inkomstbringande läkemedel. Satsningen på en miljardanläggning i Södertälje är ett steg på vägen.

– Det känns jättebra att ett storbolag som Astra Zeneca satsar på biologisk tillverkning i Sverige och regionen, säger Magnus Gustafsson.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Marie Alpman

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer