Industri

Nya fall av sömnsjuka i Finland

Hanna Nohynek
Hanna Nohynek

I Finland växer antalet fall av sömnsjuka bland barn och unga som misstänks ha koppling till svininfluensavaccinet Pandemrix.

Publicerad

– Nu har vi fått in 19 anmälningar från läkare och vårdpersonal, berättar Hanna Nohynek, medicinsk professor  på det finska Institutet för Välfärd och hälsa, THL.
De flesta drabbade är barn och unga under 19 år.
THL stoppade vaccinering med Pandemrix den 24 augusti. Detta sedan man fått in 14 anmälningar om att sömnsjuka kan vara en allvarlig biverkning.
Myndigheten har nu också bett anställda inom sjukvården att särskilt anmäla eventuella sjukdomsfall och symptom som liknar sömnsjuka, eller narkolepsi.
—Nu när vi uppmärksammat vården på problemet tror jag att vi kan förvänta oss ytterligare anmälningar om misstänkta fall, säger Hanna Nohynek.
I Finland har man än så länge bara funnit ett tidsmässigt samband mellan vaccineringen mot svininfluensa och narkolepsi.
—Alla har insjuknat i narkolepsi 2-10 veckor efter att de fått vaccin mot svininfluensa, konstaterar Hanna Nohynek.
Ovanligt många barn har dock fått diagnosen.
–Vi har vanligtvis  1-7 fall av narkolepsi per år bland barn upp till 16 år –  medan ungefär 50 vuxna får sjukdomen varje  år.
—Men vi vet ännu inte om det  finns ett orsakssamband mellan vaccinet och sjukdomsfallen, betonar Hanna Nohynek.
Det kan finnas en andra orsaker, typm infektioner och andra virussjukdomar, säger hon.
De som blir sjuka har troligtvis också har en viss genetisk benägenhet för att få narkolepsi, uppger hon.
—Det pågår nu flera olika studier.
THL stoppade  vaccinering i väntan på att dessa undersökningar ska bli klara.
Man har tills vidare inga planer på att avbryta den kommande vaccineringen med hösten allmänna  influensavaccin, som också innehåller svininfluensavaccin.
—Enligt immunologerna är det  osannolikt att man kan få en autoimmun reaktion av ett inaktiverat virus, säger Hanna Nohynek.
–Om det finns ett orsakssamband mellan vaccinet och narkolepsi, jag säger om,  är det mer sannolikt att det är adjuvansen (red anm: ett förstärkningsämne) som ger biverkningen.
Adjuvansen tillsattes för att spä ut halten av äggodlat virus och för att trigga immunreaktionen.
När det gäller säsongsvaccinet arbetar THL just nu med att ta fram rekommendationer kring vilka riskgrupper som bör vaccinera sig.
I Nya Zeeland har man  under deras vintersäsong haft 300 fall av svininfluensa per vecka och flera dödsfall, enligt Hanna Nohynek.
Ett säsongsinfluensavaccin med svininfluensavirus (utan adjuvans) gavs i vintras till 29 miljoner barn i USA, utan att man noterade fler fall av narkolepsi, enligt THL.