Industri

Första fälttestet med genförändrad mygga

Genmodifierade hannar med fluorescerande pulver.

Mygghanar som genmodifierats så att deras avkomma dör kan vara ett vapen mot fruktade sjukdomar som denguefeber och malaria. Det hävdar en grupp forskare efter ett första fälttest.

Publicerad

I försöket släpptes 20 000 genmodifierade mygghannar ut på Grand Cayman Island i Karibien. Många av dem lyckades konkurrera med vilda mygghanar om honorna. Men deras parning gav upphov till larver som är genetiskt programmerade till att dö innan de når vuxen ålder. Lovande resultat, tycker forskarna som hoppas att metoden ska kunna bekämpa sjukdomar som sprids via mygg. Denguefeber och malaria till exempel.

En liknande metod används sedan tidigare, men utan genetisk modifiering. Insekter bestrålats då så de blir sterila innan de släpps ut. En svårighet är att strålningen kan göra de sterila hannarna för svaga för att konkurrera med fertila hanarna ute i naturen. Det problemet sägs inte drabba de genmodifierade mygghanarna i den nya studien, som presenterats i Nature biotechnology.

Förespråkarna ser genmodifieringen som mer miljövänligt jämfört med att döda myggor med insektsgifter. Kritikerna varnar för att metoden kan få oönskade konsekvenser som är svåra att kontrollera. Har man släppt ut massivs med genmodifierade myggor i naturen så kan man inte fånga in dem igen om något går snett.