Ikea plattar till lastpallen

2009-11-04 14:11  

Svenska logistikmästaren Ikea har utvecklat en listigare lösning än den gamla träpallen. En lätt och energisnål ersättare som sparar utrymme, material och pengar.

- Vi håller på att fasa ut träpallarna helt inom Ikea. I framtiden blir det bara våra egenkonstruerade lastlister av plats och lastbärare av papper som gäller, säger lastlistens uppfinnare, utvecklingsingenjören Allan Dickner.

Han har arbetat med förpackningsteknik på Ikea i många år han har många förpackningsprojekt och patent bakom sig.

Optimerade för containerlastning
För åtta år sedan lanserades hans revolutionerande uppfinning ”Opti Ledge” - den lätta, energisnåla, återvinningsbara, flexibla och stapelbara ersättaren till den helt dominerande lastpallen av trä, Europallen.

- Egentligen kom lastlisten till för att vi skulle kunna utnyttja transportcontainrarna bättre. Det är byggda efter amerikanska mått och är inte optimala för de europeiska lastpallarna, säger Allan Dickner.

Under de fem-sex första årens användning inom Ikea gjordes en del justeringar i konstruktionen innan Opti Ledge fick den form den har i dag – en 760 millimeter lång, vinklad plastlist med 4,5 centimeter höga fötter som ger utrymme för gaffeltruckarna att komma under.

Godset får bestämma
Till skillnad från den traditionella trälastpallen blir det godsets storlek som bestämmer det slutliga måttet på enhetslasten när man använder Ikeas lastlist.

- Vi hanterar 25-30 miljoner kubikmeter gods per år inom Ikea med tusentals olika former och vikter på godset. Vi måste kunna vara flexibla och packa och distribuera på ett optimalt sätt, säger Allan Dickner.

Ekonomiska returer
En annan poäng med Ikeas lastlist är att fötterna är koniska och ihåliga vilket gör dem stapelbara och minimalt skrymmande vid returer.

- Vi kan skicka 25 000-30 000 lister i retur med en lastbil men bara 500 träpallar. Det ger en helt annan ekonomi, säger Allan Dickner.

Gamla lister blir som nya
Plasten kan återvinnas. Den hackas ned i småbitar och skickas tillbaka till plastfabriken, som formsprutar nya lister eller andra plastföremål.

Ikeas mindre leverantörer använder lastlisten i sin manuella packning av möbler och kan använda listen flera gånger.

De större, helautomatiska möbelfabrikerna använder listen som en integrerad del i en förpackningslinje och använder nya lister för varje packning.

- Vi har flera leverantörer i Sverige, framför allt runt Älmhult, som har helautomatiserade möbeltillverkning och helautomatiserad packning med robotar, säger Allan Dickner.

Prisad för lastlisten
Förra året vid den här tiden vann Allan Dickner personligen Innovative Logistics Award för sina L-formade lastlister vid en ceremoni vid Lunds tekniska högskola och för två veckor sedan vann Ikea årets upplaga av Postens logistikpris.

I motiveringen till Postens pris sägs bland annat att Ikea drygt fem år utmanat, ifrågasatt och förändrat hela sin globala logistik och att detta har en avgörande betydelse för verksamhetens fortsatta tillväxt och lönsamhet.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Automation Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt