Full koll på spriten<br></br> i baren - med rfid

2008-10-07 23:00  
Richard Gabler

När spriten flödar i baren, är det svårt att räkna centilitrarna. Ett nytt svensk system håller koll på de dyrbara dropparna med streckkoder, flödesmätare och rfid.

Det började med en öl på krogen sommaren 2005.

- Vi var ute och tog en öl och började snacka om hur svårt det måste vara att ha kontroll över det som såldes i baren, och att det bästa vore om man kunde mäta allt som hälldes upp och skicka informationen trådlöst till en dator, berättar molekylärbiologen Richard Gabler.

Kvällsdiskussioner i baren brukar ju inte alltid leda till handling. Men Richard Gabler, som också startat ett par bioteknikföretag, utvecklade idén vidare tillsammans med kompanjonen John Frost i konsultföretaget Fasshe.

Systemet finns i dag installerat på flera barer i Göteborg.

Varje öppnad flaska har en droppkork med inbyggd flödesmätare och ett aktivt rfid-chip samt antenn och batteri. Den gör samma jobb som forna tiders spritkassörska, som noggrant mätte upp varenda centiliter som serveringspersonalen bar ut. Korken är märkt med en unik streckkod som kopplas till spritsortens streckkodsetikett. Varje gång bartendern häller upp en skvätt, skickas informationen trådlöst till en dator. Enligt Richard Gabler räcker det inbyggda batteriet till runt tiotusen upphällningar.

- Då har det runnit sprit för en och en halv miljon genom korken om man räknar Stureplanspriser.

* Men om man nu får järnkoll på varenda droppe, blir det slutet för den vänliga bartendern som bjuder på en drink?

- Nej, det behöver det inte bli. Men det är bra om bartendern kan se hur mycket de där drinkarna kostar. Problemet som man har i barer är att man inte vet hur mycket en skvätt här och där blir totalt.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt