Volvos första elbuss rullar i trafiken

2015-05-08 08:56  

Tyst, avgasfri och energisnål. Volvos nya elbuss testas för första gången på Göteborgs gator.

Volvo Bussars nya helelektriska buss har premiär den 15 juni på en ny busslinje mellan Chalmers campus Johanneberg och Lindholmen i Göteborg. Förutom tre helelektriska bussar ska sju av företagets laddhybridbussar trafikera sträckan. Men redan nu har den nya elbussen börjat testas i Göteborgstrafiken. Samtidigt fintrimmas tekniken och förarna utbildas inför den officiella starten nästa månad.

Eftersom bussen enbart har en elmotor så är den både tyst och avgasfri. Energiförbrukningen är dessutom ungefär 80 procent lägre än för en dieselbuss i motsvarande storlek. Batterierna som sitter på taket snabbladdas vid ändstationerna av strömavtagare som sänks ner.

Elbussen är ett konceptfordon. Företaget planerar att börja serietillverka helt eldrivna bussar först år 2017. Volvo laddhybridbussar, som kör på både el och diesel, lanserades däremot förra hösten och rullar i Hamburg och Stockholm. Den har också batterier på taket som snabbladdas vid ändstationer.

 

Den här grafiken visar tekniken i både bussen och laddaren.  Grafiken gjordes när Ny Teknik besökte Volvos verkstad före jul när den mintgröna bussen fortfarande var en prototyp.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Elbuss Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt