Fordon

"Visby kan ligga ute i veckor i sträck"

Anders Olovsson.
Anders Olovsson.
Anders Olovsson.
Anders Olovsson.

Fem frågor till Anders Olovsson, chef för Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona , som styr över de nya korvetterna.

Publicerad

Varför är viktiga system försenade?

Det är inget konstigt att alla system inte är med vid den första leveransen. Det är snarare normalt förfarande i omvärlden. Visbykorvetterna planerades under invasionsförsvaret men ska nu fungera i ett insatsförsvar med andra krav, som förmåga att operera i varmt klimat, bunkra brännolja till sjöss, klara nya sjösäkerhetskrav och ha längre uthållighet till sjöss. Sådant tar tid att åstadkomma.

Vilka förmågor klarar de?

De har längre uthållighet till sjöss än våra tidigare korvetter. Visby kan ligga ute i veckor i sträck. De har dessutom en väl utvecklad sensorpark för spaningen lufte, på ytan och och undervatten, som ger en väldigt bra omvärldsbild.

Hur ska de försvara sig med bara en kanon i fören?

De är rätt utrustade med vapen och sensorer för att skydda sig själva. Med en luftvärnsrobot skulle de även kunna skydda objekt i ett större område.

Vad står på programmet för HMS Härnösand och HMS Helsingborg?

Vi kommer att öva och utbilda besättningar under hela nästa år. Från den 1 april kommer fartygen att klara enklare insatser och till hösten ska de vara beredda att lösa tuffare uppgifter.

Hur tekniskt komplicerat är det att integrera den tunga sjömålsroboten ombord?

Jag ser inte några som helst problem med detta. Självklart saknar vi Robot 15 men om vi ser på de uppgifter som vi förväntar oss, så klarar vi ändå de flesta konfliktsituationer, utom där vi behöver slå ut fartyg på riktigt stora avstånd.