Tre av fyra svenskar vill köpa en elbil

2009-03-20 07:43  
Elkontakt i tankluckan.

Med rätt pris och prestanda är tre av fyra svenskar absolut intresserade av att köpa en elbil och ännu fler intresserade av en laddhybrid. Det är resultatet av en enkätundersökning bland 1292 svenskar som genomförts av konsultföretaget Kairos Future på uppdrag av Elforsk.

– Vår slutsats är att det finns ett mycket stort intresse bland allmänheten för elfordon, säger Stefan Montin, programchef på Elforsk.

Undersökningen är en del i Elforsks projekt att utreda förutsättningarna för att få ut 600 000 laddhybrider och elbilar på de svenska vägarna till år 2020.

Vad är där rätt prestanda och pris? När det handlar om ett fordon med en räckvidd på 15-20 mil med el, samma acceleration och utrymmen som emotsvarande konventionell bil och möjlighet att snabbladda batterierna, så är 73 procent av de tillfrågade absolut intresserade av att köpa en elbil och hela 84 procent av att köpa en laddhybrid.

När det gäller priset ska elbil eller laddhybrid helst inte vara dyrare. Runt 30 procent av de tillfrågade är dock beredda att betala 20000 kr extra, och runt 15 procent av de tillfrågade är beredda att lägga upp 50 000 extra när de köper bilen, under förutsättning att de kan spara in på driftskostnaderna.

– Det här talar för att vår vision om 600 000 elbilar och laddhybrider till 2020 inte bara är en utopi, säger Stefan Montin. Samtidigt ser vi att det behövs ekonomiska styrmedel om det ska bli verklighet.

Resultaten bygger på en enkätundersökning bland 1292 svenskar i åldern 25-65 år. Den genomfördes på en så kallad webbpanel, och de tillfrågade hade antingen tillgång till bil eller planerade att köpa en de närmaste fem åren.

– Metoden är samma som Sifo eller Temo använder när de gör väljarundersökningar, och tillförlitligheten är minst lika hög, säger Mats Lindgren på Kairos Future.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt