Tesla har återupptagit avverkningen utanför Berlin

2020-02-24 14:12  
Det redan delvis avverkade området för Teslas fabrik i Grünheide, Tyskland. Foto: Patrick Pleul/TT

Efter att miljöaktivister först vann en delseger har nu Tesla beslutat att återuppta avverkningen inför bygget av en bilfabrik i tyska Grünheide.

Beskedet från den lokala domstolen kom i slutet av förra veckan och har för Teslas del inneburit att företaget återupptagit avverkningen av skogen i tyska Grünheide tre mil från Berlin.

Miljöorganisationen Grüne Liga Brandenburg lyckades tidigare tillfälligt stoppa röjningen av platsen eftersom den vill att en inventering av skyddsvärda arter först skulle genomföras, enligt Reuters.

Efter domstolens besked att det var fritt fram för fortsatt avverkning sa en aktivistgrupp vid namn Tree Pirates att den avsåg ockupera marken. Enligt en officiell kommentar från Tesla ska det aldrig ha inträffat: "Trädröjning fortlöper på ett ordnat sätt" skrev företaget och en talesperson la till att några miljöaktivister inte fördröjde processen.

Läs mer: Uppgifter: Tesla överväger koboltfria batterier i kinesiska bilar

Hela det planerade fabriksområdet spänner över 300 hektar. Fabriken kallas Giga Berlin alternativt Gigafactory 4. Tesla kommer att tillverka "batterier, drivlinor och fordon" i fabriken enligt ett Twitterinlägg från vd Elon Musk som la till att det först och främst handlar om Model Y. En årlig kapacitet om en halv miljon fordon planeras och produktionen väntas starta i mitten av 2021.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt