Fordon

Stirlingmotorer på Kockums hämtade av FMV

(UPPDATERAD) Stirlingmotorer till ubåtarna Gotland och Halland och annan topphemlig försvarsutrustning hämtades på Kockums i Malmö i tisdags av FMV.

Publicerad

(Uppdaterad) SVTs Blekingenytt avslöjar i dag att personal från Försvarets materielverk, FMV, i tisdags hämtade topphemlig militär utrustning från Kockums i Malmö.

Enligt vad Ny Teknik erfar var det bland annat flera nya Stirlingmotorer, avsedda för att användas vid halvtidsmoderniseringen av ubåtarna Halland och Gotland, samt annan känslig utrustning som hämtades från Kockums Stirlinglaboratorium.

Motorerna är beställda av FMV och tillhör den svenska staten. Kockums kommunikationschef John Ahlmark bekräftar att det skett en transport av "skyddsvärd utrustning"  i tisdags men vill inte ge några kommentarer i övrigt.

Även Louise Bjarke, presschef på FMV, är ytterst förtegen och hänvisar till att försvarssekretess råder för alla uppgifter kring liknande transporter.

- Det har skett en ordinarie transport av skyddsvärd utrustning, det är allt jag kan säga, uppger hon.

Varför hämtningen skedde just i tisdags är än så länge inte allmän känt. Ny Teknik har inte lyckats få svar på frågan om transporten var föranmäld.

- Det kan jag inte svara på, säger Louise Bjarke.

Motorerna, som sannolikt är värda många hundra miljoner kronor, har sedan en tid stått färdiga på laboratoriet i väntan på att ubåtarna ska moderniseras.

Men konflikter mellan Kockums tyska ägare Thyssen Krupp och FMV har lett till att FMV och regeringen i vår gett besked om att Kockums inte får den stora ordern att bygga de två nya A26:orna till marinen.

Ny Teknik kan också avslöja att Kockums i Malmö i tisdags också besöktes av tre tyska tjänstemän från Thyssen Krupp. De uppges ha varit på plats för att just säkra dotterbolagets tillgångar.

De tre var ekonomen Rolf Kube, riskchefen Heiko Lobach och juristen Marin Daun. De besökte först Kockums ubåtsavdelningen i Malmö och därefter huvudkontoret i Karlskrona. En öppen fråga är om FMV skyndsamt lät hämta den hemliga försvarsutrustningen - som man är ägare till - mitt framför näsan för på Thyssen Krupps anställda - i syfte att trygga tekniken i svenska händer och undvika eventuellt nya tvister mellan parterna.

Ubåtsflottiljen använder sedan flera år de speciella Stirlingmotorerna på svenska ubåtarna eftersom de möjliggör luftoberoende drift under ytan under långa perioder.

Efter hämtningen fick Kockums säkerhetschef Lars E Eriksson sparken, uppger Blekingenytt. Chefen ska ha varit på plats när motorerna hämtades och har nu tagits ur tjänst med omedelbar verkan.

Försvarsmakten har nu förtydligat att det var skyddsvakter från Södra skånska regementen, P7, som bistod FMV,  vid transporten – och inte militärpolis som tidigare uppgivits i media.