Fordon

Se kombiversionen – av Tesla Model S

Nu kommer ett glädjande besked för de kombiälskande svenskarna. Snart kan du beställa en Tesla herrgårdsvagn. Konverteringen görs av det brittiska företaget Qwest.

Publicerad

Flera firmor jobbar med att bygga om Teslor. Holländska Remetz Car skapade en likbil av en Model S – och firman har låtit meddela att de är på gång med en herrgårdsvagn baserad på samma modell. Den första kombiprototypen presenteras dock av konkurrenten Qwest i brittiska Norfolk. Nu är den klar.

Qwest prototyp utgår från en lätt begagnad Model S P90D med cirka 2 400 mil på mätaren. Skälet bakom konverteringen är kärleken till hundar. Phil Hayton insåg att hans amerikanska elbil inte fungerade för transport av de fyrfota familjemedlemmarna – och den naturliga lösningen var att bygga en kombi, i alla fall för europé.

– Det är inte riktigt en amerikansk grej, utan mer en europeisk och brittisk sak att satsa på en shooting brake-design, säger Jim Router till Fully Charged Show.

Till vardags jobbar han med Le Mans-bilar och andra prestandafordon. Nu står Router för designen av Teslans nya taklinje, och den delikata ombyggnationen. Bakdörrarna är orörda – alla förändringar har gjorts efter C-stolpen, och kombins vikt ska inte ha ökat nämnvärt jämfört med originalet.

Att såga i en konventionell bensin- eller dieselmodell är en utmaning i sig – att kapa sönder en elbil innebär en stor risk för att fordonet aldrig mer kommer fungera. Enligt Qwest har de varit i kontakt med Tesla för att hitta ett tillvägagångssätt som säkerställer att service och mjukvaruuppdateringar kommer vara tillgängliga för ägaren.

– De är helt till freds – så länge vi inte härjar med elektroniken, säger Jim Router i inslaget.

Nu när prototypen står klar är Qwest beredda att ta emot beställningar. Kolla in filmen från Fully Charged Show, innan bygget var klart.