Saabfacken vädjar till Obama

2009-12-30 07:30  

De tre fackliga organisationerna på Saab Automobile i Trollhättan gör ett sista försök att förmå GM att sälja Saab och inte lägga ned företaget. Halmstrået är en vädjan till den amerikanska regeringen.

- Vi har fått kontakt med en person på finansdepartementet i Washington. Den kontakten kan nu guida oss vidare till andra inom den amerikanska regeringen, säger Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall, till nyhetsbyrån TT.

Stefan Löfven tycker att det är rimligt att försöka ta hjälp av den amerikanska staten för att påverka GM att sälja Saab till någon av de spekulanter som finns och att inte lägga ned företaget, vilket är det senaste beskedet från GM.

- Att inte den svenska regeringen gör motsvarande kan jag för mitt liv inte begripa, säger Stefan Löfven till TT.

Enligt Stefan Löfven har de tre fackliga organisationerna IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer fått positiva signaler från det amerikanska finansdepartementet om att processen med en lösning för GM och Saab är på gång.

Sista december inte heligt
Nyhetsbyrån Bloombergs Sverigekorrespondent Ola Kinnander skrev på tisdagen en nyhetsartikel om att GM inte längre har den 31 december som ett heligt datum för det slutliga beslutet.

Enligt Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på Saab, håller GM dörren öppen för samtal med budgivare samtidigt som man fortsätter förberedelserna för en avveckling av Saab.

- Vad vi har förstått är att om GM finner ett bud på Saab tillräckligt intressant så är inte den 31 december heligt, säger Paul Åkerlund till Bloomberg.

Spyker deppar
Det är framför allt holländska Spyker Cars och Wyomingföretaget Merbanco Inc som ligger på för att få ta över Saab Automobile.

Spyker fick nobben av GM tidigare i december men återkom med ett nytt bud och Spykers vd Victor Muller reste före jul till Trollhättan för att träffa fack och företagsledningen.

- Vi låg i täten förra veckan, men i dag är jag inte säker, säger Victor Muller till Bloomberg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt