Fordon
Saab rycker i Kockums ingenjörer

Kockums ingenjörer utgör kronjuvelen i utvecklingen av svenska ubåtar. Nu håller Saab på ta över – flera chefer har redan värvats. Ny Teknik har besökt Kockums ubåtsdel i Malmö.
Försvarskoncernen Saab satsar nu på att ta över svensk ubåtsutveckling. Dels ska man utreda en långsiktig svensk strategi för hela undervattensområdet, bland annat en ubåt åt FMV, Försvarets materielverk. Dels bildade man den 1 mars nya enheten Naval Systems ledd av Ann-Cristin Adolfsson.
Hur övertagandet ska gå till är oklart. Men flera chefer inom Kockums ubåtsavdelning i Malmö säger nu upp sig för anställningar inom Naval Systems. Enligt Ny Tekniks källor rör det sig i nuläget om en handfull anställda med avdelningschefen, Per Nilson, i spetsen. Nilson vill dock inte kommentera jobbytet.
Kockums har utvecklat ubåtar för svenska marinen mer än hundra år. De första ”Svärdfisken” lämnade varvet 1914. Nu har affärsrelationen mellan Kockums tyska ägare Thyssen Krupp och staten kraschat.
Thyssen Krupp får inga nya kontrakt av FMV, och har på senare tid sagt nej till att sälja Kockums till Saab. Samtidigt är det hos Kockums man finner kompetensen att göra ubåtar som passar in i Sveriges nuvarande ubåtsvapen och att bygga den tysta Stirlingmotorn. Som gör att marinens ubåtar kan smyga långa perioder under ytan.
Saab, har det sagts, ska leta utländska partner. FMV äger visserligen ritningarna men utan ingenjörerna i Malmö och den svenskutvecklade motorn är det svårt att se hur företaget kan bygga nästa generations ubåt, A26.
Gunilla Steen-Granholm, Joakim Truuberg och Johny Westergård är några av de omkring 220 Kockumingenjörerna. Jag träffar dem på 14:e våningen i bolagets lokaler i Västra hamnen i Malmö. Där är utsikten över vågorna i Sundet milsvid när solen skiner.
Vilket är då deras drömscenario?
– Att Kockums får ordern från FMV att bygga nya ubåten A26, och att Kockums får marknadsföra och sälja ubåten utomlands, säger Joakim Truuberg.
De andra nickar. Samtidigt önskar de att Kockums också snabbt får beställningen att halvtidsmodernisera ubåtarna Gotland och Halland. Projekten hänger nämligen tekniskt intimt ihop. Det är dessa två kontrakt man intensivt väntar på och som FMV stoppat.
I dag är man inne på sluttampen av den systemkonstruktion som FMV tidigare beställt. Bara några månader återstår.
– Det är ju en bisarr situation vi är i. Dels sitter vi här nu, vi går neråt i order, har nästan inget att göra, skickar hem konsulter. Dels planerar vi för en kraftig upprampning framöver när kontrakten väl kommer. Men vi vet inte vem som ska bygga och renovera ubåtarna, säger Truuberg.
Senaste budet är att ni ska få jobb från Tyskland?
– Det är sagt att de antagligen ska skjuta till arbete därifrån men inget är bestämt, säger Gunilla Steen-Granholm.