Fordon

Så kan autonoma bilar få din bostad att tappa värde

Nu är frågan hur den stora utplattningen kommer påverka din bostad när de autonoma bilarna har fått fotfäste i Sverige. Hör du till vinnarna eller förlorarna? Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Nu är frågan hur den stora utplattningen kommer påverka din bostad när de autonoma bilarna har fått fotfäste i Sverige. Hör du till vinnarna eller förlorarna? Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Analytiker anser att självkörande bilar kommer skaka om bostadsmarknaden rejält. Enligt deras beräkningar kan fastighetsägare i 13 amerikanska städer räkna med ett prisfall motsvarande tusen miljarder dollar.

Publicerad

Många forskare har analyserat de förstahandseffekter som autonoma bilar kommer ge, det vill säga deras inverkan på trafikflöden, säkerhet och vad teknikens innebär för bilisternas komfort. Men väldigt lite fokus har lagt på andrahandseffekterna – den inverkan som teknikskiftet kommer ha på samhället som helhet. Enligt analytiker på det amerikanska konsultbolaget 99mph blir en konsekvens att många får se sin bostad rasa i värde.

Det är vanligtvis inte det geografiska avståndet som utgör den stora plågan för de som bilpendlar från storstädernas förorter – det är köerna. Med självkörande bilar förvandlas motorvägarna till de snabba pulsådror som de en gång avsågs att bli. Skillnaden är att framtidens pendlare kommer kunna sova eller titta på tv i bilen. Och med autonoma tjänster får fler möjlighet att åka på fyra hjul till jobbet.

Sammantaget kommer utvecklingen göra förorterna mer attraktiva, med ett ökat värde som följd. Har du svårt att föreställa dig att din förmånliga adress nära stan inte längre blir lika åtråvärd? Stora omflyttningar av fastighetsvärden är ett historiskt faktum – framför allt i USA.

Kan den stora utplattningen nå Sverige?

I och med det ekonomiska uppsvinget efter andra världskriget ville många amerikaner ha ett dubbelgarage för sina nya bilar. Medelklassen migrerade ut till nybyggda förorter, och att bilpendla in till jobbet blev norm. Med migrationen förslummades innerstädernas forna gräddhyllor och i många fall råder samma situation ännu i dag.

Nu kan de självkörande bilarna ge en liknande effekt, men den här gången kommer inte vissa områden tömmas på människor och värde. Enligt analytikerna på 99mph handlar snarare om en utjämning. Avlägsna förorter och områden där de boende har långt avstånd till tunnelbana och annan kollektivtrafik får en höjd status. De ekonomiska förlorarna bor bland annat i närförorterna då deras lägen inte längre kommer vara lika attraktiva.

99mph talar om the great flattening. De har byggt en modell för att beräkna effekterna av det kommande teknikskiftet. Analytikerna utgår från mer än en miljon insamlade datapunkter – och enligt konsultbolaget kommer ett värde på tusen miljarder dollar, motsvarande 7,8 biljoner kronor, rinna ut ur bostadsområden i 13 amerikanska storstäder. På topp ligger Los Angeles, New York och San Francisco.

Nu är frågan hur den stora utplattningen kommer påverka din bostad när de autonoma bilarna har fått fotfäste i Sverige. Hör du till vinnarna eller förlorarna?