Fordon

Obama skulle sälja in Super Hornet i Brasilien

Lisa Kubiske
Lisa Kubiske

USA:s nya ”globala Super Hornet” skulle säljas in till Brasilien med hjälp av bland annat produktionsöverföring och övertalning från president Barack Obama.  Det visar dokument som släppts av Wikileaks.

Publicerad

USA:s plan för att vinna Brasiliens köp av 36 stridsflygplan, en order värd omkring 50 miljarder kronor, avslöjas i diplomatposten som publicerats av Wikileaks.
Landet tävlar med Super Hornet, F/A 18, i upphandlingen som sägs kunna avgöras efter nyår. 
Planen för att kamma hem den viktiga ordern innehåller flera steg och avslöjas av telegram från 2009 och 2010.
Ett var att nylansera Super Hornet som en global variant ”Global Super Hornet”. USA och tillverkaren Boeing erbjöd sig att släppa produktionen av viktiga komponenter till Brasilien. Däri ingick att Brasilien även skulle få tillverka amerikanska militära F/A-plan. 
Detta framgår av en rapport från Lisa Kubiske, vice-chef på den amerikanska ambassaden i Brasilia, och som skickats till medlemmar i USA:s regering, bland andra utrikesminister Hillary Clinton i Washington.
Av samma telegram framgår att en övertalningskampanj ledd av president Barack Obama skulle vara ”det enskilt mest effektiva medlet” för att vinna.
Kubiske bedömer svenska konkurrenten Gripen, från Saab, vara en ”fortsatt stark medtävlare”. Men Brasiliens försvarsminister Nelson Jobim uppges tvivla på Gripen, eftersom planet anses ha mindre kapacitet och den nya generationen av Gripenplan, Gripen NG, som Saab erbjuder, ännu inte existerar.
De amerikanska ambassadtjänstemännen upprepar i flera telegram att den franska konkurrenten Rafale från Dassault har störst chanser att segra. Men USA har inte velat ge upp.
Även exportkrediter från Exim, den amerikanska motsvarigheten till svenska Exportkreditnämnden, diskuterades exempelvis av Lisa Kubiske.
Den 19 maj 2009 föreslår hon i ett brev regeringen att söka Kongressens stöd för att göra undantag från lagstiftningen som förbjuder statligt engagemang i försäljningen av försvarsprodukter.
”Ambassaden rekommenderar att Washington undersöker möjligheten att ta till lagstiftningsåtgärder i syfte att tillåta EXIM finansiering…”
I samma telegram framgår också USA kan ha ett hemligt triumfkort på hand.
Lisat Kubiske skriver: ”De senaste månaderna har de franska säljsansträngningarna varit  baserade på ett missledande, om inte bedrägligt, påstående om att deras plan bara involverar franskt innehåll (något som skulle befria det från amerikanskt exportkontroll. Så är inte fallet”.
Enligt en analys från DTSA (USA:s motsvarighet till Inspektionen för strategiska produkter) innehåller Rafale i stället en ”hög nivå av amerikanska komponenter såsom målsökande system, radardelar, och säkerhetssystem, vilka kräver amerikanska exportlicenser.”, understryker hon.