Fordon

Nya ljudet – så här ska framtidens elbilar låta

Foto: Nissan
Foto: Nissan

Övergången från förbränningsmotorer till el är ett paradigmskifte. Teknologin innebär bland annat nollutsläpp från bilar – men även att motorljudet försvinner. Nu har Nissan avslöjat hur deras framtida elbilar ska låta.

Publicerad

Elektrifiering och autonom teknologi är de absolut största trenderna inom bilvärlden just nu. Men med de stora förändringarna kommer även massvis med små detaljer som måste adresseras. Exempelvis hur människor och maskiner ska kunna kommunicera. Både visuellt och audiovisuellt.

Nissan, vars elbil Leaf sålt i mer än 300 000 exemplar, har under pågående bilmässan i Tokyo valt att avslöja hur deras framtida elektrifierade bilar ska låta. De kallar det för ”Canto”.

Det låter kanske krystat, men elbilarnas tystnad har länge varit en högljudd diskussion – i varje fall bland intresseorganisationer för äldre samt de med synnedsättning. Avsaknaden av motorljud är en potentiell fara för fotgängare. Detta då just ljudet traditionellt sett varit en indikation på att en bil är i antågande.

Inom EU har man tagit ett beslut om att alla sålda eldrivna fordon från och med 2019 måste ha ett varningssystem när de körs i låga hastigheter.

Och Canto är alltså Nissan version av detta. Enligt tillverkaren kommer ljudnivån vara: ”klart hörbar, utan att vara allt för störande för fotgängare, närboende eller passagerare”.

Vidare beskriver tillverkaren att Canto, italienska/latinska för sång, inte enbart tagits fram som varningsljud – utan även för att ”berika ljudmiljön på den typiska stadsgatan med en distinkt Nissan-elegans”.

Lyssna själva – vad tycker du?