Monstertruck tänker göra stan på sex timmar

2007-10-05 15:59  
Terramax klarar sig själv

I början av november rullar marinkårens monstertruck Terramax in i den slumrande staden Victorville i Kalifornien. Utan förare och i sällskap med 60 andra herrelösa fordon ska den köra runt i stan under sex timmar.

Det är amerikanska försvarsdepartementets forskningsorganisation Darpa som än en gång ordnar en tävling för förarlösa fordon. Den här gången i stadsmiljö.

Syftet är att senast 2015 ska en tredjedel av de fordon som amerikanska krigsmakten använder kunna utföra sina uppdrag utan förare.

Tidigare har Darpa utmanat biltillverkare, elektronikindustri, forskare och studenter att ta fram självgående fordon som har fått leta sig fram i Kaliforniens öknar.

Nu gäller utmaningen stadskörning, och tillverkaren av tunga militärfordon, Oshkosh, ska låta sin fyrhjulsdrivna terrängbil köra omkring på gatorna i Victorville.

Bilen som klarar backar med 60 procents lutning och en sidolutning på 30 procent drivs av en 425 hästars motor från Caterpillar. Den är byggd för att klara uppdrag i såväl stadsmiljö som i svår terräng.

Oshkosh tar hjälp från företag som Teledyne och Ibeo och forskare vid universiteten i Parma och Auburn för att utveckla bildanalyssystem, sensorer och gps-teknik.

26 - 31 oktober blir det kvaltävling och den 3 november äger den riktiga tävlingen rum. Fordonen ska då köra omkring 100 km på sex timmar.

Man skulle kunna misstänka att Victorvilleborna helst lämnade sin stad medan bilarna kör omkring på gatorna. Men staden har inga invånare. Den är uppbyggd som en fiktiv stadsmiljö på den tidigare flygbasen George Air Force Base i Kalifornien.

Vinnaren av tävlingen får två miljoner dollar och kanske framtida kontrakt på förarlösa bilar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt