Fordon

Markradar söker Herculesplanets svarta lådor

Längs branta fjällsidor och stup söker Statens Haverikommissions tekniker efter det norska Herculesplanets svarta lådor. Lådorna ger inga signaler från sig. Nu ska teknikerna försöka lysa igenom snön på Kebnekaise med hjälp av markradar.

Publicerad

Det norska försvaret har publicerat flera videoklipp som visar sökandet efter det norska Herculesplanets så kallade svarta lådor och andra vrakdelar från kraschen i torsdags.

Planet tillhörde det norska flygvapnet och fem besättningsmedlemmarna ombord, fyra män och en kvinna, omkom i kraschen.

På klippen kan man se under vilka särdeles svåra förhållanden som arbetet i Kebnekaisemassivet fortskrider. Det norska försvarets värmekameror visar hur räddningspersonalen balanserar på smala snöiga bergskamrar och på kanten av stup.

Den svenska statens haverikommission, som utreder kraschen, får hjälp av den norska militären, det svenska flygvapnets bärgningsgrupp från Ronneby samt annan personal, uppger Agne Widholm, utredningsledare, som i dag befinner sig i Kiruna.

Specialstyrkor firar ned haverikommissionens tekniker längs med fjällsidorna så att dessa kan undersöka vrakdelar och leta efter de svarta lådorna, vilka kan ge besked om orsaken till kraschen.

-Det tar tid att bara förflytta sig säkert, konstaterar Agne Widholm.

Vrakdelarna efter planer räknas i tusental och är spridda i snön i flera hundra meter åt olika riktningar.

De svarta lådorna består dels av en röstbandspelare som spelar in ljus och röster i cockpit, dels av en färdskrivare, som läser av planets tekniska system.

När Air France plan 447 försvann i Atlantens djup för några år sedan gav planets svarta lådor ifrån sig positionssignaler under cirka en månads tid. Trots det tog det flera år att hitta dem, men till slut lyckades man.

Enligt Agne Widholm ger inte dock Herculesplanets lådor ifrån sig några signaler som kan bidra till att dessa nu kan lokaliseras i snömängderna.

-Nej, de sänder bara signaler om de hamnar i vatten.

I stället ska man nu försöka använda sig av markradar, med vars hjälp man kan lysa igenom snön, säger han.

Agne Widholm säger också att man har bra med resurser och att man skaffat fram bland annat snöskotrar för att transportera vrakdelar.

Copyright: Norska försvarets mediaarkiv