Målet - en beväpnad drönare från Europa

2015-05-18 15:01  
Talarion utvecklades av dåvarande EADS, numera Airbus. Foto: Airbus

Europa ska göra sig oberoende av drönare från USA och andra. Tre länder tar nu initiativ till ett obemannat plan som ska bära vapen.

Frankrike, Italien och Tyskland har nu officiellt enats om att utveckla drönare för såväl spaning som väpnade insatser. Tanken är att göra sig oberoende av teknik från främst USA, men även andra länder som säljer obemannade flygfarkoster.

Enligt den tyska tidningen Stuttgarter Zeitung har de tre europeiska länderna beslutat satsa närmare 250 miljoner kronor på en förstudie. Spanien och Portugal har också visat intresse för projektet, och fler europeiska länder välkomnas.

Det ska handla om att utveckla en relativt stor drönare som kan operera på höjder upp till 15 km. Företag som Airbus, Dassault och Alenia Aermacchi har redan visat intresse att medverka i projektet.

I Tyskland, där frågan om krigsmateriel ofta blir föremål för debatt, hävdar den ansvariga ministern för luftfartsfrågor att drönare inte endast är en fråga om militär användning, utan att de även är nyttiga inte minst inom jordbruksnäringen. På så vis kan statligt stöd komma inte bara från försvarsmakten utan även från näringsdepartementet.

Fram till 2013 deltog Tyskland i utvecklingen av drönaren Euro Hawk, en europeisk variant av den amerikanska Global Hawk, ett projekt som man dock lämnade.

Den nya drönaren ska kunna vara insatsklar senast 2025.

Håkan Abrahamson

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt