Fordon

Lyft för japanskt svävtåg

Japanska magnetsvävaren på provsträcka
Japanska magnetsvävaren på provsträcka

Det japanska järnvägsbolaget JR Tokai har nu bestämt sig för att själva betala bygget av en ny snabbtåglinje med supersnabba, magnetsvävande tåg. - Våra framtidsplaner blir osäkra om vi ska fortsätta vänta på finansiellt stöd från staten, kommenterar Masayuki Matsumoto, styrelseordförande i JR Tokai.

Publicerad

Den 29 mil långa sträckan mellan Tokyo och Nagoya kommer att kosta motsvarande 300 miljarder svenska kronor, eller mer. Men då ingår priset på den mark som måste köpas in. Bygget beräknas dra igång under 2010 och kunna vara färdigt 2025.

Den nya tåglinjen får namnet Chuo Shinkansen Line, och tågen kommer att rusa fram på sin supraledande magnetbädd med en snittfart kring 550 kilometer i timmen.

JR Tokai har ända sedan 1960-talet varit intresserade av magnetsvävande tåg, och har gjort ett otal tester på sin två mil långa testbana. Under de senaste fem åren har en teknik med supraledande magneter, kylda till 20 grader kelvin, kristalliserats ut.

Det japanska järnvägsbolaget vill nu förverkliga sina planer, men har haft svårt att få den japanska staten att bidra med finansieringen. När nu bolaget bestämt sig för att sätta igång bygget själv, så blir det en bantad version av den tidigare planerade linjen mellan Tokyo och Osaka. Den ursprungliga linjen var tänkt att bli 55 mil lång och skulle kosta närmare 600 miljarder kronor.