Japanska lån ska ta Shinkansen till Indien

2015-12-08 11:21  
Ett japanskt Shinkansentåg av typen N700. Foto: Mitsubishi Heavy Industries

Med hjälp av förmånliga lån räknar Japan med att sälja Shinkansen när Indien bygger första snabbtågslinjen.

I slutet av veckan besöker Japans premiärminister Shinzo Abe Indien och i samband med det besöket väntas de två länderna offentliggöra en storaffär inom järnvägssektorn.

Enligt nyhetsbyrån Kyodo har Japan erbjudit förmånliga lån för att bygga en 500 km lång snabbtågsförbindelse mellan Mumbai och Ahmadabad. Tågen ska avverka sträckan på två timmar.

Bygget ska inledas 2017 och järnvägsförbindelsen ska vara klar att ta i drift 2023. Kostnaderna uppskattas till 125 miljarder kronor.

Japan ska enligt rapporten ha erbjudit Indien ett förmånligt lån till projektet mot att Indien väljer japansk järnvägsteknik.

Enligt Kyodo finns krafter i Indien som inte tycker att Japan ska kunna köpa sig till ett kontrakt med förmånliga lån, och som helst vill se en internationell budgivning.

Japan är angeläget att kunna erbjuda sina berömda Shinkansentåg till länder i Asien med utvecklingsekonomier. Den japanska järnvägsindustrin anser sig snuvad på en beställning från Indonesien tidigare i år där Kina plockade hem en order på en snabbtågsförbindelse.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL