Fordon

Italien får sina första vätgaståg: ”Oerhört stolta”

”Vi är oerhört stolta över att introducera vätgastekniken för tåg till Italien”, säger Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Alstom Europe. Foto: Alstom
”Vi är oerhört stolta över att introducera vätgastekniken för tåg till Italien”, säger Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Alstom Europe. Foto: Alstom

Tyskland har redan lagt in en beställning – nu köper även Italien in Alstoms bränslecellståg. De ska leverera samma räckvidd som dieseltåg men med nollutsläpp.

Publicerad

Alstom byggde världens första vätgasdrivna passagerartåg med bränsleceller. Coradia iLint testades under våren 2020 i Nederländerna och har dessutom gått i passagerartrafik i Tyskland. Med grön vätgas blir resan utsläppsfri och dessutom behagligt tyst för passagerarna. För att ta vara på den producerade elen har tåget bland annat flexibel batterilagring samt en smart hantering av dragkraft och tillgänglig energi.

Tyskland har tidigare beställt 41 Coradia iLint – och nu rapporterar den franska transportkoncernen att de ska leverera Italiens första vätgaståg. Det är Lombardiets största transport- och mobilitetsgrupp FNM (Ferrovie Nord Milano) som inledningsvis kommer att ta emot sex tåg med option på ytterligare åtta.

Det blir Coradia Stream

Det blir dock inte Coradia iLint utan de konstrueras på Alstoms tågplattform Coradia Stream som är avsedd för den europeiska marknaden. Exemplaren som ska rulla i Italien tillverkas redan vid Alstoms anläggningar i landet, huvudsakligen i Savigliano där även certifiering sker – men de inbyggda signaleringssystemen levereras av Alstoms anläggning i Bologna. Tågen får dock samma bränsleceller som Coradia iLint. Coradia Stream ska leverera en likvärdig prestanda som motsvarande dieseltåg och samma räckvidd.

– Vi är oerhört stolta över att introducera vätgastekniken för tåg till Italien och det förtroende som vår italienska kund ger oss. Denna utveckling bekräftar Alstoms roll när det gäller att definiera mobilitetens framtid. Dessa tåg tillsammans med Coradia iLint som redan har visat sig vara kommersiella i Tyskland utgör ytterligare ett stort steg i övergången mot globala hållbara transportsystem, säger Gian Luca Erbacci, Senior Vice President för Alstom Europe.