Hundratals ingenjörer från Saab till ÅF

2015-02-10 12:32  

När Saab Automobile gick i konkurs bildades en grupp Saabingenjörer företaget Lean Nova Engineering för att bevara den unika Saabkompetensen i Trollhättan. Nu tar teknikkonsulten ÅF över Lean Nova med 200 anställda.

Lean Nova Engineering startades 2012 med hjälp av det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform. Från starten var det bara en handfull personer i företaget, alla med bakgrund i Saabs utvecklingsprojekt Phoenix och Saabs avancerade testlabb.

I dag har bolaget 200 anställda och kontor i Trollhättan, Göteborg, Shanghai och Coventry i England. Företaget är specialist på stora, komplett projekt inom fordonsutveckling och arbetar med kompletta system till nya bilmodeller åt de stora internationella bilföretagen.

För ÅF är förvärvet av Lean Nova en ny öppning in mot den globala fordonsinsutrin. Lean Nova kommer att ingå i ÅF:s teknikdivision där Fredrik Nylén är chef. Någon köpeskilling har inte offentliggjorts.

En annan Saab-avknoppning som Fourertransform var med och bildade är Vicura, specialist på växellådsystem och drivlinor. Det företaget är fortfarande under Fouriertransforms paraply.

 

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt