GM satsar på framtidens etanol

2008-05-05 14:08  

General Motors finansierar två företag som utvecklar etanol ur cellulosa.<br></br> - Tillsammans representerar de båda teknikerna det bästa när det gäller framtidens etanol, säger GM vd Fritz Henderson.

Det senaste företaget som GM finansierar är Mascoma Corp. Företaget konverterar biomassa från cellulosa ur bränslen som inte är spannmål till etanol i en biokemisk process.

Mascomas process som kallas Consolidated Bioprocessing, CBP, är en enstegs väg i tillverkningen av cellulosa till etanol. Genom att begränsa tillsatser och enzymer jämfört med andra biokemiska processer lyckas företaget hålla nere kostnaderna avsevärt.

Mascoma testar nu CBP-tekniken och hoppas kunna påbörja tillverkningen av etanol senare i år i sin demonstrationsanläggning i Rom, NY.

I mars fick Mascoma 50 miljoner dollar i riskkapital och 60 miljoner dollar i statliga bidrag.

Det andra företaget, Coskata Inc som GM redan tidigare i år beslutat sig för att finansiera, använder sig av en termokemisk process för att producera denna typ av etanol.

Båda företagen finansieras med icke kända belopp av GM. Biljättens intresse för teknikerna är mycket stort. Av USAs drygt sju miljoner flexi-fuel-fordon som kör på etanolblandning är tre miljoner personbilar och lastbilar från GM.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt