Geelys anrika taxi till Australien

2016-03-30 15:44  
Londontaxin TX4 ska rulla Down Under. Foto: London Taxi Co

Volvos ägare Geely ska under tio år leverera den anrika Londontaxin till Australien och Nya Zeeland.

De närmaste fem åren ska företaget London Taxi förse större städer i Australien och Nya Zeeland med tusen klassiska taxibilar, med ett utseende som har ärvts från Austin FX4 som kom i slutet av 1950-talet, och som går igen i dagens modell TX4.

Speciellt med Londontaxin är att den måste uppfylla kraven Conditions of Fitness, regler som skrevs redan 1906 och som med smärre ändringar gäller än idag. Dessa reglerar krav på vändcirkel (25 fot) och markfrigång (7 tum), separata utrymmen för förare och passagerare, väl tilltagna invändiga höjdutrymmen med mera. Endast två nytillverkade bilmodeller uppfyller idag dessa krav: TX4 och Mercedes Vito i taxiutförande.

Dagens London Cab TX4 har tillverkats sedan 2007. Kinesiska Geely gick in som helägare i verksamheten 2012. Bilen erbjuds i Storbritannien med en 2,5 liters dieselmotor på 101 hästkrafter, men finns med 2,4 liters bensinmotor från Mitsubishi för andra marknader.

Bilen byggs i Coventry, men Geely investerar i en större produktionsanläggning med kapacitet för 36000 bilar om året i Ansty i närheten av Coventry.

Kontraktet av leverera taxibilar till Australien och Nya Zeeland är värt över en halv miljard kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt