Forskningsfartyget är atomdrivet – och har plats för flera hundra personer

2021-05-05 06:30  

Båtens enorma sfär ska få 13 våningsplan. Det udda forskningsfartyget kan bli först på havet med en saltsmältreaktor.

Earth 300 är tänkt att vara slå alla andra forskningsfartyg på fingrarna. Det udda konceptet är designat av företaget Iddes Yacht på Mallorca.

De tänker sig att energin för framdrivningen ska komma från en liten saltsmältereaktor (MSR), där saltet agerar kylmedium, skriver Iddes Yacht på fartygets hemsida.  

Formgivningen kan liknas vid en flytande divan med ett enormt klot placerat på den platta delen. Fartyget har en längd på 300 meter, en bredd på 46 meter och en höjd på 60 meter. Fartyget, kallat ”Science Sphere” är tänkt att ha 13 våningsplan.

Fartyget ska ha långt mer avancerad utrustning än något tidigare forskningsfartyg, bland annat en kvantdator, med möjlighet att utvärdera realtidsdata och utnyttja artificiell intelligens samt maskininlärning.

Foto: Earth 300

Och forskarna verkar få glädje av mer än den vetenskapliga utrustningen.

”Vi anser att forskare förtjänar att behandlas som rockstjärnor, för de är det” skriver Iddes Yacht på hemsidan.

Ombord finns plats för omkring 400 personer, varav cirka 240 forskare och gäster samt själva besättningen på hela 165 personer. Fartyget har 22 laboratorier.

Planen är att Earth 300 ska sjösättas 2025, och även om designen samt atomdriften kan väcka skeptikerns tvivel så tycks hela konceptet ha skapat en del svallvågor. Enligt Medium har man redan fått fram investerare, och uppbådat en del stöd av flera stora bolag, bland annat IBM.

John Edgren

Mer om: Båtar Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt