Einride får tillstånd att köra lastbil utan förare på allmän väg i USA 

2022-06-23 15:38  
Den uppdaterade varianten av Einrides Pod. Foto: Einride

Startupbolaget blev först i världen att få tillstånd att köra lastbil utan förare på allmän väg. Den gången var det i Sverige. Nu blir Einride även först i USA.

Svenska Einride fortsätter att göra avtryck inom utvecklingen av elektriska och autonoma godstransporter.  

2019 blev bolaget först i världen med att få tillstånd att köra en lastbil utan förare på allmän väg, som en del av lagstiftningen för försöksverksamhet för självkörande fordon. Testerna ägde rum i Jönköping

Nu meddelar bolaget att det även blir först i USA med samma typ av tillstånd. Den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen, NHTSA, har godkänt ansökan att få köra den hyttlösa Einride Pod i en pilot i anslutning till GE Appliances fabrik i Selmer, Tennessee. En operatör kommer att fjärrövervaka körningen på distans.

Pilottester senare i år

– Einride Pod är en ny typ av fordon som aldrig tidigare setts på allmän väg i USA och tillståndet är en milstolpe för den amerikanska transportindustrin. Den autonoma och elektriska tekniken i vår Pod kommer inte bara att revolutionera transporterna, utan också skapa tusentals jobb, säger Robert Falck, VD och medgrundare av Einride, i ett uttalande. 

Målsättningen är att påbörja pilotförsöket under tredje kvartalet i år. Einride har sedan tidigare ett samarbete med GE Appliances och sköter vissa leveranser åt dem

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt